Το σύνθημα  «Εργάτη πολεμά σου πίνουνε το αίμα» δεν ακούγεται πολύ συχνά ούτε καν στις διαδηλώσεις του μαχητικού ΠΑΜΕ.

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών, με όσα κατήγγειλαν χθες με γύρισαν πολλά χρόνια πίσω ή μάλλον άνοιξαν σε όλους μας ένα παράθυρο στο πώς κάποιοι ευαγγελίζονται το εργασιακό μέλλον.

Εταιρεία λοιπόν, στο χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με αδιανόητους όρους που τους υποχρεώνουν να «δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεσή τους για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».

Η σύμβαση αυτή, όπως σωστά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της υπαλληλικής ένωσης συνιστά μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη.

Περιλαμβάνει επίσης όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε σσε, ΔΑ, νόμους, νυχτερινών, αργιών, υπερωριών, κ.λ.π, «ανοιχτή» ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών, κ.α.

Η Ένωση μάλιστα απέστειλε επιστολή προς την εργοδότρια εταιρεία, με την οποία καλεί να αποσύρει άμεσα την πρωτάκουστη σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει την από 9.10.2019 κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Είναι προφανές ότι όχι μόνο η πανδημία αλλά και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έσπευσε να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο, άνοιξαν την όρεξη σε κακούς εργοδότες να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα ή κανόνα. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Βρούτσης ή το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διάθεση να ανατρέψουν το συγκεκριμένο κλίμα ζούγκλας που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα στην αγορά. Έχουν όμως ευθύνη και θα το βρουν μπροστά τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις