Η ταμπακιέρα στην υπόθεση δίωξης της Ελένης Τουλουπάκη είναι το τι θα γίνει με τη δίωξη που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και τις δικογραφίες που αφορούν στα άλλα πολιτικά πρόσωπα και βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα; Ναι αλλά όχι μόνο αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κ. Τουλουπάκη θα κληθεί άμεσα να αυτοεξαιρεθεί της υπόθεσης και αν αυτό δεν συμβεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστείλει (;) ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ώστε να τεθεί σε προσωρινή αργία και να οριστεί αναπληρωτής επικεφαλής Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς . Πέρσι το φθινόπωρο είχε υπάρξει νομοθετική «πρόβλεψη» για μια τέτοια πιθανή ανάγκη (αντικατάστασης).

Ο κ. Ευάγγελος Ζαχαρής και η κ. Ελένη Τουλουπάκη

Η δικογραφία πάντως που έχει σχηματιστεί για την Εισαγγελέα μετά την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή ο οποίος σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη κατέληξε σε ποινικές ευθύνες της σε σχέση με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, έχει πάρει το δρόμο της ανάκρισης.

Παράλληλα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis (αλλά και σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς) θα καταθέσουν εκ νέου αιτήματα εξαίρεσής της και  έτσι θα επιταχυνθεί η απομάκρυνσή της.

Επίσης βάσει του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής της βουλής που θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής έχει ουσιαστικά αποφασιστεί  παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του τέως αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στο πόρισμα είναι η κ.Τουλουπάκη, οπότε και με αυτόν τον τρόπο η υπόθεση
περνά στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Συμπερασματικά η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε να ρίξει φως στο σκάνδαλο  Novartis και βρίσκεται κατηγορούμενη.

Η απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη στη δίωξή της

Μέσω γραπτής της ανακοίνωσης προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο και σε όλα τα  διεθνή όργανα που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς  καθώς στο εξής στην Ελλάδα κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας που θα αναλαμβάνει ένας δικαστής θα έχει από την εκκίνησή της την «δαμόκλειο σπάθη» της ποινικοποίησης των ενεργειών αυτού που ερευνά.

Κατά την Εισαγγελέα Τουλουπάκη : «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό» ενώ κάνει λόγο για «συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης» του θεσμού που υπηρετεί όταν «Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος “Διγενής” έδωσε τη μάχη της, κόντρα στο ψέμα και στη λήθη, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού» . Και καταλήγει πως «Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους».

Σύμφωνα με την δίωξη που της ασκήθηκε (παραγγελία Ζαχαρή) συμμετείχε τρόπον τινά σε σκευωρία κατά πολιτικών προσώπων στο… πλευρό Παπαγγελόπουλου ενώ σε δεύτερο πλάνο διατάχθηκε έρευνα (παραγγελία Σοφουλάκη) για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί μια σειρά αδικημάτων από τους εισαγγελείς Αγγελής και Ράϊκου, τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση (Μανιαδάκης, Φρουζής ) και τον μάρτυρα Μανία. Όλοι αυτοί να θυμήσουμε κατέθεσαν κατά της Τουλουπάκη η οποία και διώκεται με βάση τα λεχθέντα τους.

Δηλαδή ο διώξας, του διώξαντος, ώ διώξαντα καθώς ερευνάται αν οι προαναφερόμενοι που κατήγγειλαν τη σκευωρία (Παπαγγελόπουλου Τουλουπάκη), ουσιαστικά σκευώρησαν σε βάρος της κας Τουλουπάκη για να της ασκηθεί δίωξη για  σκευωρία.

Το πολιτικό παρασκήνιο της υπόθεσης σε κυβερνητικό επίπεδο

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλη και αναμενόμενη. Από την άλλη πλευρά όμως αν κάποιος νομίζει πως απλώς η κυβέρνηση (εν συνόλω) επιχαίρει για την εξέλιξη με τη δίωξη Τουλουπάκη κάνει λάθος. Μπορεί να μην τίθεται ζήτημα αμφιβολίας για την αθωότητα των γαλάζιων εμπλεκομένων. όμως την ίδια στιγμή εκφράζεται δυσθυμία για τους «δικαστικούς ακροβατισμούς» που επιχειρούνται έναντι δικαστών και δη της κ. Τουλουπάκη.

Στις αρχές μάλιστα της εβδομάδας υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες του  flash.gr μία θυελλώδης επικοινωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος “εκφράζει” το μέτωπο των διωκόμενων που εξελίχθηκαν σε διώκτες) με αντικείμενο τις εξελίξεις στις εκκρεμούσες υποθέσεις αλλά και τον επικείμενο ανασχηματισμό. Φαίνεται μάλιστα πως οι συγκεκριμένες εξελίξεις στο δικαστικό χώρο αλλά και ενόψει των αλλαγών (αν υπάρξουν στο επίμαχο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης) στην κυβέρνηση θα δημιουργήσουν παρενέργειες και σε άλλες κρίσιμες υποθέσεις πέρα από αυτής της Novartis. Ήδη δημιουργούνται για τους προσεκτικούς παρατηρητές, ιδιαίτερες συμμαχίες που προμηνύουν τεκτονικές εξελίξεις στην δημόσια ζωή.