Και οι δυο τους είχαν αυτή την συνάντηση ανάγκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της έκρυθμης κατάστασης με την Τουρκία και ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης  Αλέξης Τσίπρας λόγω του μπαράζ εξωθεσμικών επιθέσεων που δέχονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο.

Η συζήτηση ξεκίνησε περίπου με αυτά που είπε την προηγούμενη μέρα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την συζήτηση για την παραπομπή  Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πώς είναι δυνατόν δηλαδή να επιτευχθεί εθνική συναίνεση και συνεννόηση στα εθνικά θέματα, την ώρα πού πρώην υπουργοί σύρονται στα ειδικά δικαστήρια ή διασύρονται μέσω υποκλοπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί με προσεκτική διατύπωση για το σκέλος (Παπαγγελόπουλου, Παππά) αφενός πως ο ίδιος δεν παρενέβη ποτέ στο έργο της προανακριτικής επιτροπής και αφετέρου πως δεν μπορεί να ελέγχει τι δημοσιεύει ο καθένας όταν μάλιστα επιχειρηματίες που κατέχουν μέσα ενημέρωσης έχουν τη δική τους ατζέντα που τέμνεται με τις αγωνίες άλλων αλλά όχι τις δικές του. Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνομιλίας αντέτεινε στο συνομιλητή του πως δεν μπορεί να γίνονται όλα αυτά ερήμην του και πως το περιβάλλον του τα «ενορχηστρώνει». Επισήμανε δε πως οι υποκλοπές μεταξύ Πυροσβεστών δημοσιεύτηκαν από δημοσιογραφικό συγκρότημα  με το οποίο ο πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανταποδίδοντας την «ενόχληση» θύμισε στον συνομιλητή του ότι πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που έψαχνε το πόθεν έσχες της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη και αναρωτήθηκε αν ήταν τότε με εντολή του Τσίπρα ή όχι. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει βεντέτα με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συμμάχους του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

Η συνομιλία τους στο ξεκίνημα φάνηκε ότι δεν θα διαρκέσει πάνω από 25 λεπτά όπως συμβαίνει στους καυγάδες που συνήθως είναι σύντομοι με τις γέφυρες να κόβονται.

Δεδομένων όμως των κρίσιμων ζητημάτων που είναι ανοιχτά (ελληνοτουρκικά, οικονομία, κορονοϊός) και της μενταλιτέ των δύο, οι τόνοι έπεσαν και η συζήτηση για τα παραπάνω ζητήματα συνεχίστηκε σε συνάρτηση με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες μίλησε για προσεχή ανασχηματισμό που θα εγγυάται μεταξύ άλλων και ομαλότητα για αυτά που απασχολούν την αντιπολίτευση και ότι για το ζήτημα ενδεχόμενων εκλογών ότι είχε να πει το έχει πει δημόσια. Για τα εθνικά θέματα και την τακτική που ακολουθηθεί υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά προφανώς αυτά μένουν μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr συζητήθηκαν και δύο τρία ακόμη θέματα από αυτά που συνήθως χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας αν και μόνο τέτοιας δεν είναι.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά Μητσοτάκη που μιλούσαν αφηρημένα για ενότητα και από την πλευρά Τσίπρα γενικά για βαρύ κλίμα εξυπηρετούν ορθώς ισορροπίες και ακροατήρια.

Δεν απέχουν εξάλλου από την πραγματικότητα. Όμως απομονώνουν σεκάνς της χθεσινής συνάντησης. Στο δια ταύτα αυτό που έχει ειδική σημασία και διατυπώθηκε ήταν πως οι ατζέντες τρίτων δεν πρέπει να επηρεάζουν την θεσμική έστω επικοινωνία των δύο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αρκετά σημεία της συζήτησης κράτησε επιφυλάξεις για το πόσο ειλικρινής είναι ως προς αυτό ο πρωθυπουργός και οι δυο τους εν τέλει συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Εξάλλου οι προθέσεις και οι ισχυρισμοί κρίνονται από τον χρόνο και τα γεγονότα.