Έχω το δικαίωμα να εκφράζω οποία άποψη θέλω, στο πλαίσιο των δημοκρατικών μου δικαιωμάτων, ακόμα κι αν διολισθήσω στην παραδοξολογία, ακόμα κι αν γίνω φορέας σεναρίων συνωμοσίας και αντι-επιστημονικών δοξασιών; Ναι, μπορώ… Κι ο συμπαθής τραγουδιστής Λεωνίδας Μπαλάφας το έπραξε με επιτυχία, καταφέρνοντας να συρράψει σε ένα σώμα κειμένου όλες τις τρέχουσες θεωρίες συνωμοσίας.

Τα δικαιώματα συνεπάγονται και υποχρεώσεις. Στην περίπτωση μας, όταν εκφράζεις “ελεύθερη άποψη” κρίνεσαι, αξιολογείσαι, αναλαμβάνεις τις συνέπειες των λόγων σου. Ενίοτε, όταν διακινείς αντι-επιστημονικές μπούρδες, όταν καλλιεργείς κλίμα αντίδρασης στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, όταν συνδέεις την παρουσία σου με ό,τι πιο ψεκασμένο κυκλοφορεί, τότε ενδέχεται να μην σου αρέσει ο λογαριασμός που θα σου έρθει. Όχι γιατί θα είναι εκδικητικός, όχι γιατί σου στερεί την ελευθερία λόγου. Αλλά διότι κι ο άλλος έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Έκρινε, ευλόγως, ότι η παρουσία σου (με τις θέσεις που εκφράζεις) -εν μέσω πανδημίας- είναι επικίνδυνη κι έδρασε υποδειγματικά.

Τζάμπα μαγκιές στη δημοκρατία και στο λόγο δεν υπάρχουν. Υπάρχουν υποχρεώσεις και συνέπειες. Ο Μπαλάφας μια χαρά ελευθερία έχει να γράφει και να λέει τις βαθυστόχαστες μπούρδες του. Κι ο κάθε Κουτσόπολος την υποχρέωση να τον κρίνει και να τον κόβει, όταν κρίνει πως οι “απόψεις” είναι ένα μάτσο επικίνδυνες αηδίες…

Αυτό είναι η νέα ανάρτηση του Λεωνίδα Μπαλάφα

Υγ: Στα σχόλια κάτω από το πονεμένο ποστ του Μπαλάφα διεξάγεται μάχη. Οι ψεκασμένοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα περίμενε κανείς, ενώ -πλέον;- δεν έχουν την εκκωφαντική γραφικότητα που μας είχαν συνηθίσει. Είναι “κανονικοί” άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Η ανάγκη μιας ενημερωτικής καταιγίδας κι ενός εξαντλητικού διαλόγου είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Σε καιρούς πανδημίας δεν χωράει διχασμός μα συστράτευση.

Αυτή είναι η επίμαχη αρχική του ανάρτηση