Δεν επιτρέπεται κυβέρνηση της χώρας να επικοινωνεί με τους πολίτες αντιδρώντας ή εκβιάζοντας. Οφείλει να επικοινωνεί με τεκμήρια και λογική. Και να πράττει αναλόγως.

Στο τελευταίο διάγγελμα-συνέντευξη του πρωθυπουργού, η αντίδραση: «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», φανερώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται τί σημαίνει έκτακτη ανάγκη, τί θα πει σχεδιασμός και τί απόφαση. Δεν χρειάζεται να γεννήσει ο πρωθυπουργός λεωφορεία και κανείς εξ άλλου δε του το ζήτησε. Το μόνο που του ζητήθηκε είναι να δείξει έμπρακτα την έγνοια του. Η καραμέλα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» έχει αρχίσει και πικρίζει.

Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι μια πολιτικής που ασκείται με γινάτι. Διότι πολιτικό γινάτι ήταν πχ η ακύρωση προκήρυξης διαγωνισμού για 750 νέα λεωφορεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε υποχρέωση του αναδόχου για 12ετη συντήρηση και παροχή των ανταλλακτικών των οχημάτων.

Αν δεν μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση το «τραύμα» της, ας ενεργήσει τουλάχιστον όπως ενεργεί κάθε άνθρωπος όταν του προκύπτουν μαζεμένες ανάγκες: με λογική και αναδιάταξη.
Αν δεν έχεις λεωφορεία και δεν μπορείς να τα βρεις, απλά κόψε δρομολόγια από γραμμές χαμηλής ζήτησης, ή ενδεχομένως κλείσε κάποιες από αυτές τις γραμμές εντελώς, και πάρε αυτά τα λεωφορεία προκειμένου να ενισχύσεις τις γραμμές υψηλής ζήτησης όπου υπάρχει συνωστισμός ειδικά τις ώρες αιχμής. Είναι πιο λογικό να έχεις πέντε γραμμές που λειτουργούν σωστά, πάρα δέκα που οι μισές λειτουργούν σωστά και οι άλλες μισές είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ένα στοιχείο που εκθέτει την κυβέρνηση για «το σήκωμα των ώμων» απέναντι στο πρόβλημα των Μέσων Μεταφοράς είναι η πρόσφατη διαπίστωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρας ότι το 86% των μολύνσεων Covid-19 γίνεται σε κλειστούς χώρους. Καλό το παραμύθι με τις πλατείες και τους νέους αλλά τελικά ο δράκος βρίσκεται στα λεωφορεία και τα τρόλει…

Σε προηγούμενο χρόνο, που είχε τεθεί με ένταση η έλλειψη μεταφορικών μέσων, υπουργός, αντί απάντησης κατέφυγε σε εκβιασμό: «Να κόψουμε τις συντάξεις για να αγοράσουμε λεωφορεία;» Θα μπορούσε ένας από τους χιλιάδες «εξαρτημένους από τις αστικές συγκοινωνίες» να ανταπαντήσει: «Όχι μην κόψετε τις συντάξεις, κόψτε το λαιμό σας.»

Καλό είναι να μην προσπερνά η κυβέρνηση την κοινωνική αγανάκτηση που συσσωρεύεται. Μπορεί προς ώρας ο πληθυσμός να διαχειρίζεται με αμηχανία την απαγοήτευσή του, αλλά αύριο μπορεί να την εκφράσει κι όλας. Ψηφίζοντας μια κυβέρνηση που θα διαβεβαιώσει ότι μπορεί να γεννά και λεωφορεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις