Η κρίση της πανδημίας συνοδεύεται και από παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα κράτη και τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα αγκομαχούν και αμφισβητούνται.

Ο περιορισμός των φυσικών συναλλαγών με την χρήση μετρητών ευνοεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές και εκτοξεύει το ενδιαφέρον τα ψηφιακά νομίσματα.
Η είδηση ότι η Paypal θα επιτρέψει στα περίπου 350 εκατομμύρια χρήστες της να αγοράζουν και να πωλούν Bitcoin καθώς και να το χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους στα εκατομμύρια καταστήματα που συνεργάζονται μαζί της δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
Το πιο γνωστό από αυτά τα κρυπτονομίσματα, που έχουν φτάσει τα 180, το Bitcoin, ισοδυναμεί πλέον ως μονάδα με 13,560.93 ευρώ αυτή την ώρα που γράφουμε, έχοντας υπέρδιπλασιάσει την αξία του από την αρχή του 2020, όπως συνέβη και το 2017 που κόντεψε να ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια το καθένα.

Το Bitcoin και το ευρώ στις 15/11/2020

Τι είναι ένα κρυπτονόμισμα, ένα ψηφιακό νόμισμα στο διαδίκτυο;  Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που επιτρέπει σε δύο συναλλασσόμενους να ανταλλάξουν αξία από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω του ίντερνετ.
Χωρίς ενδιάμεσους (κεντρικές τράπεζες, επόπτες κλπ) αλλά μέσω τεχνολογίας blockchain. Μέσα σε λίγα λεπτά και με σχεδόν μηδενικό κόστος συναλλαγής. Ο καθένας συμμετέχει με ένα ψηφιακό πορτοφόλι όπου μπορεί να αποθηκεύει τα bitcoins του ή τα Ethereum ή  Tether ή Xpr κλπ. Αντίπαλος είναι μόνο οι χάκερς, οι μεγάλες διακυμάνσεις και το… άγνωστο.

Ένα bitcoin είχε τον Μάρτιο του 2010 αξία $0.003 και σήμερα $16.000. Εφευρέτης, ένας άγνωστος πίσω από το όνομα Satoshi Nakamoto που το εμπνεύστηκε στις αρχές του 2008 στην αυγή της (και τότε) οικονομικής κρίσης.
Παγκοσμίως μόνο για το Bitcoin υπάρχουν 55 εκατομμύρια ψηφιακά πορτοφόλια ενώ οι κρατικές αρχές ψελίζουν κάτι για έλεγχο αλλά στην πραγματικότητα αγωνιούν να μετατρέψουν και τα δικά τους νομίσματα σε ψηφιακά “μυρίζοντας” τον ανταγωνισμό.


Τον Οκτωβριο η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ “εντείνει την προσπάθειά της για ένα ψηφιακό ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κοινό νόμισμα είναι έτοιμο για την ψηφιακή εποχή”.
Και αν κάποιος θεωρεί ότι όλο αυτό είναι μία  άυλη συζήτηση δεν έχει παρά να κάνει μία βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων όπου ήδη έχουν ξεφυτρώσει πάνω από 50 ATM Bitcoin και ανταλλακτήρια ακόμα και μέσα σε μικρομάγαζα.

Έίναι γνωστό ότι ακόμα και το Facebook με τα 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες έχει δημιουργήσει το Libra, ένα ψηφιακό νόμισμα που συνδέεται με τα εθνικά νομίσματα ώστε να αποφεύγονται οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.

Τα 10 κυριότερα κρυπτονομίσματα όπως παρουσιάζονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών

Ένας άγνωστος κόσμος για τους πολλούς. Μία κατάσταση που θυμίζει τον τρόπο που ο κόσμος υποδέχτηκε το διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 80 και ενώ αυτό είχε ανακαλυφθεί ουσιαστικά από το 1969.
Δεκάδες απορίες, ερωτήματα και φυσικά ανασφάλεια ειδικά για μία κατάσταση που αφορά απευθείας την τσέπη και το ταμείο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Βέβαια αν έλεγε κάποιος σε ένα μέσο άνθρωπο π.χ το 1980 “σκίσε τραπεζικό σου βιβλιάριο, μην ξαναπάς στην τράπεζα και πάρε μια πλαστική κάρτα για τις συναλλαγές σου” πιθανώς θα πίστευε ότι θέλει το κακό αλλά κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα έκτοτε.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να αγνοήσει τα κρυπτονομίσματα όταν δημιουργούνται τέτοιες υπεραξίες και κεφαλαιοποίηση σε αυτό το παράλληλο σύστημα;
Μπορεί κάποιος να επενδύσει τους κόπους του σε ένα σύστημα χωρίς κρατική εποπτεία;
Λογικά ερωτήματα που όμως μοιάζουν παλιακά καθώς βασίζονται σε παραδοχές (σύστημα, κράτος, εποπτεία, κόπος) που αμφισβητούνται στο νέο ψηφιακό κόσμο.
Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ξόρκια.