Ολοκληρώνεται σήμερα ένας μαύρος Νοέμβριος για την Ελλάδα. Με 1004 νεκρους από την πνευμονία Covid-19 μέσα σε 30 μέρες, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Και όταν οι Financial Times σε… περιλαβαίνουν ως τη χώρα με την πρωτιά σε νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους κάτι δεν έχει πάει καλά.

Συγκεκριμένα από τις 24 Νοεμβρίου και μετά, η χώρα μας προσπεράσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία στο μέσο όρο νέων θανάτων από κορονοϊό.
Μιλώντας πάντα ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα κατέγραψε 0,78 νέους θανάτους, την ώρα που ο Μ.Ο της Ε.Ε ήταν 0,76, της Μεγάλης Βρετανίας  0,66 και των ΗΠΑ 0,48.
Ομείως και το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων ( European Centre for disease prevention and control-ECDC), μας έβαλε στη μαύρη λίστα καθώς η Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου ξεπερνούσε το μέσο όρο νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάθε Ηπείρου.

Την ίδια μέρα, δηλαδή 27 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας εμπορίου κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε την διατίμηση στα τεστ του κορονοϊού.
Και μπορεί μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολούθησε να ασχολήθηκαν όλοι με την πιθανή τήρηση διπλών βιβλίων στην καταγραφή των κρουσμάτων ή τη νοσταλγία ενός δημοτικού συμβουλίου του κ. Μπακογιάννη για το εξοχικό του στο Μπάντεν Μπάντεν και το βολάν μιας ασημί Άστον Μάρτιν όμως όλη η αλήθεια είναι στα τεστ.
Tα τεστ που δεν έγιναν όπως έπρεπε κατά το άνοιγμα των συνόρων, τα τεστ που ήταν ακριβά και δυσπρόσιτα για τους πολίτες.
Τα τεστ που έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας είναι μία από τις βασικές αιτίες που φτάσαμε εδώ. Και όχι οι περιορισμένες στον αριθμό μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι πανάκριβες για να φτιαχτούν και κυρίως δύσκολο να στελεχωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Με πολλά έγκαιρα τεστ θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους φορείς και να απομονωθούν στα σπίτια τους εγκαίρως πριν καταλήγουμε να ψάχνουμε κρεβάτια σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.
Θα μου επιτρέψετε μία προσωπική εμπειρία σε σχέση με το τεράστιο λάθος που έγινε για τα τεστ
Προσωπικά λόγω μίας αδιαθεσίας, υποβλήθηκα τέλη Αυγούστου τόσο σε μοριακό όσο και σε τεστ αντισωμάτων. Αφού πρώτα επικοινώνησα με τον ΕΟΔΥ και άκρη δεν έβγαλα, απευθύνθηκα στο Ασφαλιστικό μου Ταμείο όπου αφού με εξέτασαν και μου έδωσαν παραπεμπτικό για τα τεστ, υποβλήθηκα σε αυτά σε μία ιδιωτική κλινική της περιοχής μου έναντι 135 ευρώ και για τα δύο και μάλιστα αυτή ήταν τιμή έκπτωσης από τα 150 όπου κανονικά προβλέπονταν.
Δεν σας κρύβω ότι πέρα από την κυρίαρχη της υγείας μία από τις ανησυχίες ήταν ότι σε περίπτωση που είμαι θετικός ένα σεβαστό ποσό θα έπρεπε να πληρωθεί επί 5 για όλη την οικογένεια.
Τα δικά μου τεστ ήταν αρνητικά αλλά το ερώτημα παρέμενε και σε άλλα σπίτια που τα πενήντα και εκατό ευρώ δεν είναι για να φουλάρουμε την Άστον Μάρτιν.
“Αν αρχίσει έναν βήχα το παιδί θα του κάνουμε τεστ ή όχι; θα συνεχίσει να πηγαίνει στο ποδόσφαιρο, την ξένη γλώσσα, στο σχολείο;”
Εκεί και νωρίτερα χάθηκε λοιπόν το παιχνίδι.
Στο κόστος του τεστ.
Χοντρικά από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου όπου έπρεπε το τεστ με κάθε κόστος να είναι συνταγογραφούμενο ή έστω σε διατίμηση.
Και σήμερα διαβάζω αντιδράσεις γιατρών και εργαστηρίων από τη Θεσσαλονίκη ότι υφίστανται οικονομική ζημιά και πως η απόφαση της διαφήμισης είναι πολιτική κλπ κλπ.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες δεν πρέπει ποτέ να υφίστανται να παίρνουν και αυτές ένα βάρος στις πλάτες τους όταν ο εστιάτορας, ο βιβλιοπώλης, το γκαρσόνι, ο καλλιτέχνης, ο ποδοσφαιριστής της Β Έθνικής κ.α καταστράφηκαν καθώς η Ελλάδα μπορεί να είναι πρώτη σε θανάτους στον κόσμο είναι όμως δεύτερη σε αυστηρότητα μέτρων σύμφωνα με την έγκυρη διαδικτυακή ιστοσελίδα our world in data (owid)
Τώρα μπαίνουμε σε έναν Δεκέμβριο οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουμε λίγες ανάσες την εβδομάδα 14 με 21 Δεκεμβρίου και αυτό με περιορισμούς.
Και επειδή δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αγωνίες ανάγκες και προβλήματα τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουν ως συλλογικό ορόσημο μέχρι το επόμενο και πραγματικά κρίσιμο. Τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις