Οι αναφορές – που ο ΕΟΔΥ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά –  γίνονται στο κυριακάτικο Βήμα και στην Δημοκρατία. Το κοινό σημείο στα ρεπορτάζ, είναι πως κάνουν λόγο για ένα “παράλληλο σύστημα” καταγραφής των κρουσμάτων μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνονταν για τα περιοριστικά μέτρα, να είναι “πίσω από τις εξελίξεις”. Το Βήμα, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει πως “υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου” για το γεγονός αυτό και ότι επίσης υπάρχει ρήγμα με δύο “στρατόπεδα”, στο ένα βρίσκονται ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς (δηλαδή αυτοί που “εκτίθενται” στο κοινό) και στο άλλο ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, ο ΕΟΔΥ θέλησε να ξεκινήσει το δικό του μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων από τον Αύγουστο, πέραν του Μητρώου Ασθενών που λειτουργούσε ως τότε και επέλεξε να συνεργαστεί με ανάδοχο. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε πρόβλημα καθώς τα κρούσματα από τα νοσοκομεία πήγαιναν στο Μητρώο και αυτά από τις μονάδες του ΕΟΔΥ, στον Οργανισμό, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται επίσης πως οι γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ, διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερευνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν.  Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώνονταν, αξιολογούνται από επιστήμονες που γνωρίζουν τα πράγματα, ως μία “πρόχειρη συρραφή” των δύο καταγραφών, κατά το δημοσίευμα. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα το συγκεκριμένο θέμα έγινε γνωστό στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυσαρέσκεια.

Τι έγραψε η εφημερίδα Δημοκρατία

Ανάλογο και το δημοσίευμα της Δημοκρατίας, με πρωτοσέλιδο τίτλο “Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων” – “Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ”, που αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας ιδιωτική εταιρεία και ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ενημερωνόταν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας για τον αριθμό κρουσμάτων.

Κυβέρνηση: Ψευδείς ειδήσεις

“H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

“Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται απο τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας” τονίζει.

Η απάντηση του ΕΟΔΥ

“Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας” αποτελούν τα δημοσιεύματα, υποστηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. “Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές” αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: “Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων”.

Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. “Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Καταλήγει δε λέγοντας ότι “οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων”.

Τί απαντά ο Χαρδαλιάς

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξυ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά”.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

“Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες,η κυβέρνηση  του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

“Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων Βήμα και Δημοκρατία οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Απαιτούμε εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται”.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει: “Φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία.  Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας.  Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα! Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν”.

Διαφάνεια ζητεί το ΜΕΡΑ25

Το ΜΕΡΑ25 τονίζει: “Τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα οι κυριακάτικες εφημερίδες είναι εξαιρετικά σοβαρά και η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Είναι δυνατόν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να λάμβανε πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ; Είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ; Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εξυμνούσε την Τετάρτη αίφνης τον ΕΟΔΥ; Είναι αδιανόητα τα όσα αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης συλλογικά, τεράστιες. Πρέπει άμεσα να υπάρξει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια σε όλα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και να δημοσιεύπρακτικά ονται όλα τα τόσο των υπηρεσιακών επιτροπών, όσο και των επιστημονικών. Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και τους επίσημους οργανισμούς υγείας της χώρας, εν μέσω κιόλας 2ου κύματος πανδημίας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις