“Καλώς τα τα παιδιά, καλώς τα, 3-0” είπε σε μία θρυλική του (όνομα και πράγμα) ατάκα ο Νίκος Αλέφαντος το 2004 για την μοίρα των αντιπάλων του Ολυμπιακού που πριν τον αντιμετωπίσουν έκαναν… διακοπές (εύκολες νίκες δηλαδή) με μικρότερες ομάδες.

Και η ατάκα ταιριάζει για όσες και όσους επιστρέφουν από τα θέρετρα. “Καλώς τα, τα παιδιά, καλώς τα με υποχρεωτικότητα και στο βάθος λοκνταουν” θα λέγαμε στην περίπτωσή μας για το τι μας περιμένει. Όμως μετά τα καλωσορίσματα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ας θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει πεισθεί πως οι περίπου 20.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι η κερκόπορτα της διασποράς της πανδημίας και με το συγκεκριμένο νόμο Θα κλείσει την κερκόπορτα και θα παραδειγματίσει και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Ώστε να φτάσει έστω μέσω της πίεσης να εμβολιάσει ακόμα και π.χ το σύνολο των δέκα χιλιάδων κληρικών που πληρώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πριν φτάσουμε όμως στις ενορίες χωρίς παπά, ας κάνουμε μία εκτιμηση για το τι θα γίνει στην πράξη στο ΕΣΥ. Αρκετοί εμβολιασμένοι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, όχι αυτοί των επιτροπών και των καναλιών, είναι σφόδρα ενοχλημένοι που η υποχρεωτικότητα συνδέεται με το μισθό και την εργασία.

Και όχι οποιαδήποτε εργασία αλλά αυτή που χαρακτηρίστηκε ηρωισμός όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας.

Οι κυβερνήσεις εδώ και αλλού κάνουν ένα λάθος. Νομίζοντας ότι βάζοντας στη γωνία τους ανεμβολίαστους θα έχουν στο πλευρό τους το σύνολο των εμβολιασμένων. Όμως πολύ εμβολιασμένοι δεν σκέφτονται το ίδιο και δεν συμφωνούν απαραίτητα με τις προτεραιότητες και τη μεθοδολογία.

Θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως όσες και όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων αφενός θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τον μισθό του Σεπτεμβρίου που προπληρώθηκαν την Παρασκευή οπως συμβαίνει με τους εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα, και πως αφετέρου θα αντικατασταθούν άμεσα.

Και μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δηλώνει έτοιμη ώστε με νομοθετικές ρυθμίσεις να παράσχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και τις δομές, για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού που θα καλύψει τις θέσεις των ανεμβολιαστων όταν, κυριολεκτικά μεθαύριο, αυτοί τεθούν σε αναστολή καθηκόντων όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κενά.

Οι αριθμοί κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωλήνωσης, ήδη πνίγουν το ΕΣΥ όπου κανονικά δεν περισσεύει κανείς.

Εκτός εάν το γκοβέρνο σκοπεύει να περάσουμε τον Σεπτέμβριο με διχασμένους πολιτικούς δημοσιογράφους και υγειονομικούς να μαλώνουν για την υποχρεωτικότητα στα τηλεοπτικά παράθυρα και την ίδια ώρα ο κορονοϊός να κάνει πάρτι σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και όπου τρώνε πίνουν, ερωτεύονται και αναπνέουν οι άνθρωποι.

Και αυτό γιατί κάποιος πρέπει να φταίει που περίπου την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου Θα πάμε σε νέο λοκντάουν. Γιατί όσο ψάχνουμε τον αποδιοπομπαίο τράγο και δεν αντιμετωπίζουμε κατάματα την πραγματικότητα τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στα SMS.

Καλώς ήρθατε και υπομονή…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις