Τόσο η χθεσινή (29/3) δημοσκόπηση της ALCO για το Open όσο και η σημερινή (30/3) της MRB για το Newsbomb αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό και μετατοπίζουν τον άξονα της τακτικής του κυβερνώντος κόμματος.

Η φθορά της κυβέρνησης κυρίως λόγω της ακρίβειας είναι δεδομένη και διαμοιράζεται δημοσκοπικά, δεξιά και αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο δημοσκοπήσεις ήταν προφανέστατα εις γνώσιν του πρωθυπουργού όταν χθες στο Φόρουμ του Οικονομικού ταχυδρόμου είπε μεταξύ άλλων ότι «Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα. Η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετακινήθηκε από τη ρητορική της ανάγκης αυτοδυναμίας αλλά και της βέβαιης διεξαγωγής διπλών εκλογών. Τώρα αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023 όπως ανέφερε χθες, νωρίτερα ή στην ώρα τους τον Ιούλιο του 2023 θα κριθεί από τη συγκυρία.

Έχω ξαναγράψει ότι το σκηνικό πιθανότατα θα θυμίζει τις εκλογές του 2012, με κατακερματισμό των ποσοστών και ευνοημένα τα μικρά ακροδεξιά κόμματα όταν τα τρία μεγάλα, μιλούν, π.χ σχεδόν από κοινού, υπέρ του εμβολίου, και κατά της ρωσικής εισβολής.

Αναμφισβήτητα πρωτεύοντα ρυθμιστικό ρόλο εντός του λεγόμενου συνταγματικού τόξου θα έχει και πάλι το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής καθώς με οποιοδήποτε διψήφιο εκλογικό ποσοστό θα είναι ο περιζήτητος εταίρος του πρώτου ή του δευτέρου για σχηματισμό Κυβέρνησης.

Δευτερευόντως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου θα μπορούσε να αποτελέσει μία  κάποια λύση κυρίως για σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία εστω και αν η οποία προσέγγιση θα προκαλούσε αναταράξεις.

Και τα δύο αυτά κόμματα βέβαια ξορκίζουν τη συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά η πίεση από την ίδια την πραγματικότητα, θα είναι μεγάλη.

Και δεν ήρθε τώρα η ώρα των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έχουμε μπει με μεγάλη συχνότητα σε αυτόν τον αστερισμό εδώ και μία δεκαετία, αρχικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 (ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), Σαμαρά του 2012 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και Τσίπρα το 2015 (ΣΥΡΙΖΑ Ανεξάρτητοι Έλληνες, Οικολόγοι Πράσινοι). Κάθε κυβέρνηση με διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρόνο πνοής αλλά σίγουρα κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο χρόνος θα δείξει αν διάγουμε παρενθετική περίοδο μονοκομματικής διακυβέρνησης, πώς θα είναι οι συσχετισμοί αλλά και το… επόμενο σχήμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις