Αρπακτικά πουλιά επιστρατεύει ο δήμος Ξάνθης για να απομακρύνει τα περιστέρια - «Μεσαιωνικός τρόπος»
Θα βγάλουν γεράκια στην κεντρική πλατεία για να κυνηγούν τα περιστέρια. Θύελλα αντιδράσεων φιλοζωικές οργανώσεις.
Μια ασυνήθιστη πρακτική για την απώθηση των περιστεριών ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ο δήμος Ξάνθης, εγκρίνοντας τη χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών στην κεντρική πλατεία και το κέντρο της πόλης.
Η μέθοδος αυτή, αν και επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και φιλόζωους, που μιλούν για σκληρή και παρωχημένη πρακτική.
Με εκπαιδευτές γερακιών στην πλατεία
Με απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών της Ξάνθης Σιαμπάν Μπαντάκ, εγκρίθηκε απευθείας ανάθεση υπηρεσίας για την υλοποίηση της δράσης.
Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η μέθοδος στηρίζεται σε πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών, όπως γεράκια, που λειτουργούν ως φυσικοί θηρευτές για να τρομάξουν τα περιστέρια και να τα απομακρύνουν από τον χώρο.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
Περίοδος εξοικείωσης (γνωριμία αρπακτικών με τον χώρο)
Περίοδος καταστολής (εντατικές πτήσεις για μείωση πληθυσμού)
Περίοδος διατήρησης (επαναληπτικές πτήσεις για σταθερό αποτέλεσμα)
Η συνολική διάρκεια θα είναι πέντε μήνες και θα συμμετέχουν 2-3 εκπαιδευτές αρπακτικών, όπως αναφέρει το pameevro.gr.
Αντιδράσεις από φιλοζωικές - «Μεσαιωνικός τρόπος»
«Τα γεράκια που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι σε κατοχή αιχμαλωσίας, είναι άγρια ζώα που αιχμαλωτίζονται και ζουν σε κλουβιά», δήλωσε η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης», μιλώντας στο Action24.
Kάνοντας λόγο για «μεσαιωνικό τρόπο» αντιμετώπισης του προβλήματος, η κ. Ζαφειριάδου εξήγησε ότι είναι διαφορετικό να χρησιμοποιούνται τα γεράκια σε αεροδρόμιο για άμεση επέμβαση, όταν τα περιστέρια έρχονται σε επαφή με τις τουρμπίνες των αεροσκαφών.
«Ο τρόπος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που γίνεται στην Ευρώπη. Εκεί, στις πλατείες, τα στειρώνουν με σπόρους. Τόσο απλά. Υπάρχει σπόρος που στειρώνει τα περιστέρια, δεν αναπαράγονται. Ένα περιστέρι ζει έξι χρόνια. Με τη στείρωση, μειώνεται ο πληθυσμός και δεν γίνεται τίποτα ακραίο, ακριβό και βίαιο», τόνισε η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου.
«Επίσης, τα περιστέρια, φεύγοντας από την πλατεία, θα πάνε σε μια άλλη περιοχή και θα δημιουργήσουν το ίδιο θέμα. Το να πάρουμε το πρόβλημα από την πλατεία και να το πάμε σε έναν άλλο οικισμό, δεν είναι η λύση», ανέφερε και επανέλαβε ότι «η μόνιμη λύση είναι η στείρωση».