Athens by night: Η Αθήνα στην παγκόσμια τριάδα – Βασίλισσα της νύχτας και της καθημερινότητας
Κομβικός παράγοντας αυτής της «έκρηξης» είναι, σύμφωνα με το Monocle, η χαλαρή νομοθεσία για το ωράριο λειτουργίας και την κατανάλωση αλκοόλ.

Μια εντυπωσιακή διάκριση για την Αθήνα φέρνει το διεθνές περιοδικό Monocle, κατατάσσοντας την ελληνική πρωτεύουσα στην 3η θέση της λίστας με τις δέκα καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς, πίσω μόνο από το Παρίσι και τη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με την 18η ετήσια έρευνα «Quality of Life Survey 2025», η Αθήνα ξεχωρίζει για τη νυχτερινή της ζωή ,την καλύτερη ανάμεσα σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις. Όπως γράφει το περιοδικό: «Η ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι ποτέ βαρετή. Είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που ζουν πραγματικά 24 ώρες το 24ωρο».
Από την κρίση στην αναγέννηση
Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει ριζικά. Περισσότερο από 15 χρόνια μετά την κρίση χρέους, η Ελλάδα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% (για το 2024), όχι εντυπωσιακούς, αλλά αρκετούς για να προκαλέσουν «ζήλεια» σε πολλές χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με το Monocle.
Η έρευνα κάνει λόγο για μια πολιτιστική αναγέννηση, με την Αθήνα να μεταμορφώνει εγκαταλελειμμένους χώρους και παλιές βιομηχανικές περιοχές σε hotspots της διασκέδασης , από τη Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, έως τη Μαιάνδρου στα Ιλίσια και τη Βύσσης στο κέντρο.
Νόμος Παπαθεμελή – τέλος!
Κομβικός παράγοντας αυτής της «έκρηξης» είναι, σύμφωνα με το Monocle, η χαλαρή νομοθεσία για το ωράριο λειτουργίας και την κατανάλωση αλκοόλ. Η ελευθερία αυτή, τονίζεται, θεωρείται από τους Έλληνες κατακτημένο δικαίωμα, μετά από δεκαετίες αυστηρών περιορισμών, όπως εκείνοι της εποχής του Νόμου Παπαθεμελή.
Από transit σε προορισμός
Η Αθήνα δεν είναι πια απλώς στάση για τα νησιά , είναι προορισμός από μόνη της. Το 2024 υποδέχθηκε 7,9 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2023. Κάποιοι ήρθαν για την Ακρόπολη, άλλοι για να ζήσουν τη μοναδική ενέργεια της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.
Tο περιοδικό σημειώνει πως τα Σαββατοκύριακα το μετρό λειτουργεί έως τις 2 π.μ., ενώ φθηνά και διαθέσιμα ταξί εξυπηρετούν και τις πιο μεταμεσονύχτιες εξορμήσεις.
Και όμως, παραμένει προσιτή
Παρά την αύξηση των τιμών, ειδικά στα ακίνητα, λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος, η Αθήνα παραμένει προσιτή: ένα ποτήρι κρασί κοστίζει κάτω από 6 ευρώ, τιμή σχεδόν αδιανόητη για άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Το Top 10 του Monocle
- Παρίσι – Καλύτερη συνολικά
- Μαδρίτη – Καλύτερη στην υγεία
- Αθήνα – Καλύτερη στη νυχτερινή ζωή
- Βαρκελώνη – Καλύτερη στο αστικό πράσινο
- Βιέννη – Καλύτερη στη στέγαση
- Ζυρίχη – Καλύτερη στην κινητικότητα
- Πόλη του Μεξικού – Καλύτερη στην ευθυμία
- Λισαβόνα – Καλύτερη στους ασφαλείς δρόμους
- Τόκιο – Καλύτερη στην καθαριότητα
- Τάλιν – Καλύτερη στις startups
«Ενώ πολλές ευρωπαϊκές πόλεις βλέπουν τη νυχτερινή τους ζωή να φθίνει, η Αθήνα χορεύει σε διαφορετικό ρυθμό», καταλήγει το Monocle.