«Άτιμο AI»: Αμερικανική εφημερίδα πρότεινε λίστα βιβλίων για το καλοκαίρι που... δεν υπάρχουν
Σάλος στα social media από αναγνώστες και συγγραφείς. «Μάθημα για τη δημοσιογραφία», τονίζει η εφημερίδα.

Κάπως προβληματική ήταν η λίστα με προτεινόμενα βιβλία για το καλοκαίρι, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Chicago Sun-Times στις ΗΠΑ, καθώς περιελάμβανε αρκετές προτάσεις με βιβλία που κυριολεκτικά... δεν υπάρχουν.
Όπως επιβεβαίωσε η εφημερίδα, η λίστα φτιάχτηκε με τεχνητή νοημοσύνη από έναν freelancer συντάκτη που συνεργάζεται με το μέσο.
Η αποκάλυψη ήρθε ενώ κυκλοφόρησε πλήθος σχολίων στα social media που επέκριναν την εφημερίδα ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δημιουργήσει το άρθρο της.

Καθώς τέτοια chatbots είναι γνωστό ότι επινοούν πληροφορίες, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «παραίσθηση τεχνητής νοημοσύνης», το άρθρο περιέχει αρκετούς ψεύτικους τίτλους που συνδέονται με πραγματικούς συγγραφείς.
«Γιατί στο καλό χρησιμοποιείτε το ChatGPT για να επινοείτε τίτλους βιβλίων; Παλιά είχατε προσωπικό βιβλίων. Απολύτως καμία επαλήθευση γεγονότων;», έγραψε μία συντάκτρια περιοδικού βιβλίων, σε ανάρτηση που έγινε ανάρπαστη.
Το άρθρο είχε τίτλο «Καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης για το 2025» και περιελάμβανε προτάσεις βιβλίων για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Σε πολλούς τίτλους, οι συγγραφείς ήταν πραγματικοί, τα βιβλία όμως ανύπαρκτα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το άρθρο των Chicago Sun-Times, περιελάμβανε και περιγραφές για καθένα από τα ψεύτικα βιβλία, καθώς και λόγους για τους οποίους οι αναγνώστες μπορούν να τα απολαύσουν.

«Μάθημα για τη δημοσιογραφία»
Κάποιοι χρήστες στα social media, επισήμαναν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύεται και σε άλλα κείμενα από την ενότητα «Καλοκαίρι 2025» της εφημερίδας, με ένα δημοσίευμα για τη διατροφή να περιλαμβάνει επιστήμονα που επίσης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο.
Σύμφωνα με τον Guardian, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, η εφημερίδα δημοσίευσε απάντηση που επιβεβαίωνε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία της λίστας βιβλίων. «Αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλη τη δημοσιογραφία, ότι το έργο μας εκτιμάται λόγω της σχέσης που έχουν οι πολύ πραγματικοί, ανθρώπινοι δημοσιογράφοι και συντάκτες μας με το κοινό μας», ανέφερε η Chicago Sun-Times.
Η αμερικανική εφημερίδα τόνισε ότι «έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».
