Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο που θα εκτελεί διαδρομές με επιβάτες στην Ελλάδα, είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για όχημα της κινεζικής Yutong, η οποία και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή λεωφορείων στον κόσμο, προσφέροντας κορυφαίες λύσεις για τις οδικές μεταφορές. Το εν λόγω καινοτόμο λεωφορείο θα εκτελεί δρομολόγια στην Αθήνα, και συγκεκριμένα θα πραγματοποιεί καθημερινά τη διαδρομή: Ομόνοια, Κλαυθμώνος, Σύνταγμα, Φιλελλήνων, Συγγρού, Αγ. Φωτεινή, Κολυμβητήριο, Άγαλμα Λόρδου Βύρωνα, Σύνταγμα, Ακαδημία, Rex, Ομόνοια.

Πρόκειται για λεωφορείο μήκους 12 μέτρων, χαμηλού δαπέδου. Διαθέτει τρεις διπλές θύρες και μπαταρία χωρητικότητας 350 kWh, η οποία μπορεί να φορτιστεί με ταχεία ή βραδεία φόρτιση. Διαθέτει κινητήρα ισχύος 350kw και ροπής 1200Nm, αλλά και σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα HSA (Hill Start Assist). Επιπλέον, θα διαθέτει και εμπρόσθιες κάμερες για αποφυγή σύγκρουσης, και σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να αναφερθεί πως είναι εξοπλισμένο με γυάλινα παράθυρα, ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία, με ισχυρό κλιματισμό, αλλά και ευφυές σύστημα τηλεματικής της εταιρείας, το οποίο εξυπηρετεί στην καλύτερη διαχείρισή του λεωφορείου, ενημερώνοντας για τις συνθήκες του σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του κόστους συντήρησης, αλλά και στην βελτίωση της ασφάλειας.

Πρόκειται για λεωφορείο άνετο και εργονομικό, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους επιβάτες. Συγκεκριμένα, διαθέτει λειτουργική καμπίνα οδηγού με εργονομικό κάθισμα, ενώ για τους επιβάτες προσφέρεται και θύρα φόρτισης USB σε διάφορα σημεία του οχήματος, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, όσο εκείνοι θα παραμένουν στο λεωφορείο.

”Οι μετακινήσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελούν βασικό στόχο”

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ ΑΕ Στέφανος Αγιάσογλου, δήλωσε σχετικά:

«Είναι ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία, που μας παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με διάφορες χώρες και κατασκευαστές μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες αυτών των οχημάτων ενόψει του διαγωνισμού για την προμήθεια 1.000 λεωφορείων που θα εκσυγχρονίσει στο 100% τον στόλο των οχημάτων μας. Εξ αυτών τουλάχιστον 300 λεωφορεία θα είναι αυτής της τεχνολογίας».

Επιπροσθέτως, εξήγησε τη σημασία του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μετακινήσεις, υπογραμμίζοντας πως:

«Οι μετακινήσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελούν βασικό στόχο του υπουργείου Μεταφορών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στα αστικά κέντρα και σε αυτό τον τομέα οι Οδικές Συγκοινωνίες οφείλουν και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».