Η Πολωνία πρόκειται για μια χώρα που βιώνει μια θεαματική άνοδο στην οικονομία της, η οποία προτρέπει και ενθαρρύνει την επέκταση του τομέα παραγωγής σε έναν, μάλιστα, ”εύφορο” τομέα. Η Izera, λοιπόν, πρόκειται για μια σοβαρή και ανεξάρτητη πρωτοβουλία για την είσοδο της χώρας στην εγχώρια παραγωγή των δικών της ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τον Αύγουστο, αρμόδιοι είχαν προβεί σε παρουσίαση σε δύο τέτοιων μοντέλων, ενός SUV και ενός hatchback με αυτονομία που θα ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα (με μπαταρίες 40 kWh και 60 kWh) και με 0-100 km/h κάτω από τα 8 sec (στις top εκδόσεις).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά κάποια φούσκα, αφού η ElectroMobility Poland (EMP) προέβη σε σχετική ανακοίνωση πως υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος Michal Kurtyka, καθώς και με αξιωματούχους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για την κατασκευή του εργοστασίου στο Jaworznο, μέρος στα νότια εδάφη της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την EMP, η εν λόγω τοποθεσία επιλέχθηκε αφού εξετάστηκαν 30 συνολικά κομβικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, το εγχείρημα θα βοηθήσει σημαντικά και το κράτος με οικονομική ενίσχυση, η οποία θα αποβλέπει στην έναρξης της επένδυσης και των εργασιών από το φθινόπωρο του 2021.

Η έναρξη της παραγωγής, αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τα σχέδια της χώρας και των αρμόδιων φορέων, θα μπορέσει να ξεκινήσει το 2024. Παράλληλα, περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας θα ”ανακουφίσουν” ένα μέρος των ανέργων της χώρας. Μεταξύ αυτών, 3.000 θα εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγική και κατασκευαστική διαδικασία μαζί με τα υπόλοιπα 12.000 πρόσωπα που θα απασχολούνται έμμεσα από την θέση των προμηθευτών, διακίνησης κ.α.

Η κατασκευή του πρωτοτύπου Izera EV έχει κοστίσει μέχρι τώρα 30 εκατομμύρια Πολωνικά Ζλότι (6,8 εκατομμύρια Ευρώ), ενώ συνολικά αναμένεται ότι θα χρειαστούν 4-5 δισεκατομμύρια Ζλότι για να ξεκινήσει η παραγωγή. Σημειώνεται επιπλέον πως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020, περίπου 6.800 ηλεκτρικά οχήματα είχαν καταγραφεί στην Πολωνία, ένας αριθμός που θεωρείται μικρός σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς υπολοίπων χωρών στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες: caranddriver.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις