«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη Φιλιππίδη: Ένοχος μεν ελεύθερος δε - Γιατί μένει εκτός φυλακής
Η υπόθεση Φιλιππίδη θα θυμίζει σε κάθε γυναίκα που διστάζει να μιλήσει, πως η σιωπή δεν είναι ανίκητη – όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος.

«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη Φιλιππίδη. Μετά από πολύμηνη και ιδιαίτερα φορτισμένη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή στον ηθοποιό, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, χωρίς ελαφρυντικά για την απόπειρα βιασμού δύο συναδέλφων του. Ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέμεινε ανέκφραστος και άκουσε ψύχραιμος την απόφαση του δικαστηρίου.
Η καταδικαστική απόφαση (και) από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ήρθε για τον ηθοποιό έπειτα από μια πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ των αντίδικων μερών, δηλαδή του Πέτρου Φιλιππίδη και των δύο γυναικών που τον κατήγγειλαν οδηγώντας τον ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Από τη μεριά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του κατηγορουμένου ηθοποιού, χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαδρομής, ο εντολέας του καταδικάστηκε μεν, αλλά έλαβε ποινή με αναστολή, επισημαίνοντας πως πρόκειται να συνεχίσουν με προσφυγή στον Άρειο Πάγο.
Οι δυο γυναίκες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία στάθηκαν με θάρρος ενώπιον της Δικαιοσύνης, δίνοντας τη δική τους μάχη σε μια εξαντλητική διαδικασία στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν σε λυγμούς. Δάκρυα ανακούφισης και από την Λένα Δροσάκη και την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους καθώς βρίσκονταν μέσα στην δικαστική αίθουσα.
Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την ποινή στον Πέτρο Φιλιππίδη λήφθηκε με πλειοψηφία 4-3.


Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνουν δεκτά τα ελαφρυντικά
Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα, χωρίς να εισακουστεί. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας είχε αναφέρει:
Για το σύννομο βίο: «Δύσκολο να το δώσετε, αλλά εγώ προτείνω να το δώσετε. Η αιτιολογία πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη με την έννοια ότι δεν σας προκύπτει κάτι άλλο. Ήταν πριν το 2010 υποτασσόμενος στη νομιμότητα. Έχει κατηγορίες μετά, αλλά εγώ προτείνω να δοθεί. Τώρα να ψάχνουμε αν δεν παρκάρισε καλά, αν δεν πήρε το παιδί του από το σχολείο, δεν μας ενδιαφέρει. Έχει λευκό μητρώο, τελείωσε για μένα, δεν πάει να λέει ο Άρειος Πάγος... »
Για τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά: «Φρονώ ότι έχει ηθικά μεταστραφεί, έχει μεταλλάξει ηθικά, είναι νομοταγής πλέον πολίτης».
Ένοχος μεν ελεύθερος δε - Γιατί μένει εκτός φυλακής
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Φιλιππίδη για τις κατηγορίες που αφορούσαν απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, μέσα σε αυτοκίνητο και σε θεατρικό καμαρίνι αντίστοιχα.
Αν και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλει κάθειρξη οκτώ ετών, αυτή τη φορά η ποινή ήταν σαφώς μειωμένη: φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή. Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για τον ηθοποιό να επιστρέψει σπίτι του – τουλάχιστον μέχρι να κριθεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο.

Παρά τη χαμηλότερη ποινή, οι δικαστές και οι ένορκοι δεν αναγνώρισαν στον Φιλιππίδη κανένα ελαφρυντικό. Ούτε ο «σύννομος βίος», ούτε η «καλή διαγωγή μετά την πράξη» δεν αναγνωρίστηκαν, παρόλο που ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να του δοθούν. Η εισαγγελική πρόταση δεν στάθηκε αρκετή για να μεταπείσει το δικαστήριο, που έκρινε ότι οι πράξεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν ούτε να «σβηστούν» με άλλοθι καλής συμπεριφοράς.
Απόφαση «σταθμός»
Οι νίκες είναι πολλές στην απόφαση ενοχής του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού: Η πρώτη αφορά στα ίδια τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν χωρίς να υπολογίσουν σχόλια τύπου «τώρα το θυμήθηκαν;».
Η επόμενη νίκη αφορά σε όλες τις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει στο χώρο εργασίας τους κάθε μορφή κακοποίησης, και εξουσιαστικές συμπεριφορές και μέχρι τώρα φοβόντουσαν να μιλήσουν. Έχουν δύναμη πια. Μπορούν να μιλήσουν. Τώρα. Ή όποτε νιώσουν έτοιμες. Και μπορεί να δικαιωθούν. Η τρίτη μεγάλη νίκη είναι για την ίδια την κοινωνία.
Η υπόθεση Φιλιππίδη θα θυμίζει σε κάθε γυναίκα που διστάζει να μιλήσει, πως η σιωπή δεν είναι ανίκητη – όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος, κάθε φωνή που σπάει τη σιωπή ανοίγει μια ρωγμή στον φόβο και την ατιμωρησία.