Αυτά είναι τα δουλεμπορικά σκάφη που φέρνουν τους μετανάστες στην Κρήτη - Αυτοψία του Action24
Τα «σαπιοκάραβα» των διακινητών, στα οποία οι μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, στα νότια του νομού Χανίων στην Κρήτη, βρέθηκε η κάμερα του Action24 και ο Νίκος Υποφάντης, καταγράφοντας τα «σαπιοκάραβα» με τα οποία οι διακινητές μεταφέρουν τους μετανάστες.
Πρόκειται για εξαιρετικά κακής ποιότητας, αλιευτικά συνήθως σκάφη, σκουριασμένα και παλιά, στα οποία οι μετανάστες επιβαίνουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Στη νοητή ευθεία από το λιμάνι της Παλαιοχώρας, περίπου στα 100 μίλια, βρίσκεται η Βεγγάζη, το σημείο από όπου ξεκινούν τα δουλεμπορικά σκάφη το επικίνδυνο ταξίδι τους.
Τα σκάφη αυτά έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές Αρχές, μετά τη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών στα ανοιχτά διαφορετικών περιοχών της νότιας Κρήτης. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν παρουσιάσει «εκρηκτική» αύξηση τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι καραβιές νότια του νησιού καταφτάνουν εδώ και κάποια χρόνια.
Οι διακινητές τα εγκαταλείπουν στα ανοιχτά
Ορισμένα από αυτά τα σκάφη στέκουν μισοβυθισμένα μέσα στο λιμάνι της Παλαιοχώρας. Κάποια από αυτά, είναι παλιά κότερα, ξύλινες ή και φουσκωτές, λαστιχένιες βάρκες με μηχανές.
Οι διακινητές κάποιες φορές φέρνουν τα σκάφη μέχρι κάποιο σημείο στο Κρητικό Πέλαγος και τα εγκαταλείπουν εκεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Action24 από τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στα Χανιά, οι περισσότεροι μετανάστες που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες είναι από το Σουδάν, την Αίγυπτο και κάποια λίγα άτομα από το Πακιστάν. Στο συνολικό αριθμό φέρεται να υπάρχουν περίπου 20 γυναίκες και 34 παιδιά. Οι υπόλοιποι είναι άνδρες, ηλικίας μέχρι 38 έως 40 ετών.
Οι μετανάστες πληρώνουν τους Λίβυους διακινητές έως 3.000 δολάρια, προκειμένου να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Στα πλάνα φαίνεται ένα σκουριασμένο αλιευτικό μέσα στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, το οποίο έφτασε στην Κρήτη πριν από δύο χρόνια μεταφέροντας 600 μετανάστες
Αυτό το σκάφος είναι παρόμοιο με το αλιευτικό που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, παρασέρνοντας στον θάνατο από 400 έως 600 άτομα, χωρίς ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί επίσημα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αγωνία στην Κρήτη με την παρουσία πάνω από 1.000 ανθρώπων, στοιβαγμένων σε χώρους με εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ή και περισσότερων κλειστών κέντρων κράτησης.
