Μεταναστευτικό: Κρίσιμη σύσκεψη με τους δημάρχους της Κρήτης - Υπό εξέταση δεύτερη δομή και plan b
Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντούν τους δημάρχους της Κρήτης για να «κλειδώσουν» τη δομή στο Καστέλλι. Δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει και νέο κέντρο στο Ρέθυμνο.
Να αποφύγει εικόνες συμφόρησης στην Κρήτη και μάλιστα κοντά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου επιδιώκει πάση θυσία η κυβέρνηση, που ξεδιπλώνει πρωτοβουλίες σε πολλές κατευθύνσεις, ώστε να μη βιώσει η χώρα ένα…remake της κρίσης της διετίας 2015 -2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Και αυτό γιατί μπορεί τα νούμερα των αφίξεων από τα παράλια της Λιβύης να μην πλησιάζουν τη μεταναστευτική πλημμυρίδα προ 10ετίας, ωστόσο, η έλλειψη κλειστής δομής με επαρκή χωρητικότητα στην Κρήτη περιπλέκει τα πράγματα και μεγεθύνει τον αρνητικό αντίκτυπο των αυξημένων ροών στην τοπική κοινωνία.
Εξ ου και στο φόντο της απόφασης περί αναστολής της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες στην κυβέρνηση…τρέχουν πλέον, ώστε να κλειδώσει σε πρώτο χρόνο και να διαμορφωθεί σε δεύτερο η κλειστή δομή κράτησης στην Κρήτη, κάτι, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων του νησιού και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Όπως σας ενημέρωσε εγκαίρως από χθες το flash.gr, η κλειστή δομή αναμένεται να χωροθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παυλάκη – Ζωγραφάκη στο Καστέλλι του Ηρακλείου, ενώ εφ όσον κάτι τέτοιο κριθεί επιβεβλημένο, υπάρχει σε δεύτερο χρόνο, πάντως, η πρόβλεψη για δημιουργία και δεύτερης κλειστής δομής, επίσης σε πρώην στρατόπεδο στο νομό Ρεθύμνου αυτή τη φορά.
Προσέγγιση εκ νέου με Χαφτάρ αλλά και plan b από την Αθήνα
Μεσοπρόθεσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το…κλειδί, ώστε το φαινόμενο να μην προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις κρατά η πλευρά της Λιβύης και εν προκειμένω το ανατολικό κομμάτι υπό το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Έχοντας, μάλιστα, πλήρη επίγνωση ότι η πλευρά Χαφτάρ ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ επέκταση τις άμεσα θιγόμενες χώρες προκειμένου να αποσπάσει κάποιου είδους διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στη Ρώμη σε σύσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την Ιταλίδα ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπελα, κατά την οποία επισημάνθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, κάτι, που συνεπάγεται την επανάληψη τη αποστολής της Ευρωπαικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη εντός των επομένων εβδομάδων.
Με όρους εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομικής αρτιότητας της διάταξης για το πάγωμα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, παραπέμποντας στο επιτυχές παράδειγμα της εξουδετέρωσης της υβριδικής απειλής στον Έβρο το Μάρτιο του 2020.
Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως στο μέτωπο του μεταναστευτικού και με δεδομένες τις σφοδρές επικρίσεις, που δέχθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υφιστάμενη διαχωριστική γραμμή προσφέρει πολύτιμο συγκριτικό πλεονέκτημα στο κυβερνών κόμμα, καθώς η σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης φαίνεται να χαίρει της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, μάλιστα, ότι οι δραστικού χαρακτήρα κυβερνητικές αποφάσεις συναντούν και την κατανόηση των Ευρωπαίων που εν μέσω σοβαρών κρίσεων στην ευρωπαϊκή περίμετρο δεν επιθυμούν την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού στις νότιες παρυφές της Ένωσης.
Τέλος και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του flash.gr, στην προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος και εναλλακτικά σενάρια, υπό τη μορφή plan B σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα μέτρα, όπως η τρίμηνη αναστολή της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτά τα σενάρια, εάν και εφ όσον ενεργοποιηθούν, περιλαμβάνουν ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, αλλά και ενεργότερη εμπλοκή του Λιμενικού Σώματος.