Βέφα Αλεξιάδου: Κοτόπουλο Λεμονάτο Φούρνου
Κοτόπουλο Λεμονάτο Φούρνου
Μερίδες 4-5
Χρόνος προετοιμασίας 30’
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30’
- 1 κοτόπουλο
- 1/2 κούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 2 κιλά πατάτες, σε κομμάτια
- 1/2 κούπας λάδι
- 1/2 κούπας βούτυρο, σε κομματάκια
Πλύντε το κοτόπουλο, στραγγίστε το και βάλτε το σε ταψί ή πυρέξ σκεύος με διαστάσεις 25Χ35 εκ. Τρίψτε το κοτόπουλο με το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αραδιάστε τριγύρω τις πατάτες. Περιχύστε τες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού κι ανακατέψτε τες. Περιχύστε το φαγητό με το λάδι και πασπαλίστε το με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Βάλτε το βούτυρο εδώ κι εκεί επάνω στις πατάτες.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε το στους 1800C, 1 ώρα και 30’ περίπου. 15’ πριν το βγάλετε από το φούρνο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο κι αφήστε το φαγητό να ροδίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο νερό. Μην το βάλετε από την αρχή, αφήστε πρώτα το φαγητό να σιγοψηθεί με το δικό του ζουμί, το χυμό λεμονιού και το λίπος.