Χάρτης-πρόκληση από Λιβύη: Υφαλοκρηπίδα έως Κρήτη – Στο στόχαστρο έρευνες
Η Λιβύη βάζει διπλωματική φωτιά στην Μεσόγειο, αξιώνοντας υφαλοκρηπίδα που φτάνει στις ακτές της Κρήτης.

Παρά τις πρόσφατες επαφές του Γιώργου Γεραπετρίτη με τις δύο πλευρές την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη και τη διοίκηση Χαφτάρ στη Βεγγάζη, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η Λιβύη βάζει διπλωματική φωτιά στην Μεσόγειο, αξιώνοντας υφαλοκρηπίδα που φτάνει στις ακτές της Κρήτης, απαιτώντας από Ελλάδα και Αίγυπτο να σταματήσουν τις έρευνες που έχουν ανακοινώσει για υδρογονάνθρακες παραχωρώντας δικά τους οικόπεδα με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Chevron και η Exxon Mobil.
Το επίμαχο και προκλητικό έγγραφο που στρέφεται κατά της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου κατατέθηκε ήδη από τις 27 Μαΐου στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και δημοσιεύτηκε επίσημα την 1η Ιουλίου αρκετές ημέρες πριν τα διαδοχικά ταξίδια του Γιώργου Γεραπετρίτη σε Βεγγάζη και Τρίπολη.
Η προκλητική ρηματική διακοίνωση της Λιβύης
Η προκλητική ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης περιλαμβάνει χάρτη με εξωτερικά όρια υφαλοκρηπίδας που φτάνουν έως την Κρήτη! Μια κίνηση που επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα, κατοχυρώνοντας τα οφέλη του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, σε βάρος Ελλάδας και Αιγύπτου.
Παράνομες οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες για τη Λιβύη!
Η κίνηση αυτή αποτελεί πιστή αντιγραφή των τουρκικών κινήσεων του 2020, όταν η Άγκυρα κατέθεσε μονομερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ τα δικά της όρια υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας πλήρως τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Η Λιβύη, στην πρωτοφανή αυτή διακοίνωση, χαρακτηρίζει παράνομη την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Μια γενικευμένη αμφισβήτηση των ελληνικών θαλασσίων ζωνών, ακόμη και σε περιοχές όπως το Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπου η Τουρκία δεν έχει γεωγραφική πρόσβαση.
«Αγνοήστε τα νησιά» - «Τορπιλίζεται» ο διάλογος
Η Λιβύη, υιοθετώντας την τουρκική επιχειρηματολογία, υποστηρίζει πως η μέση γραμμή πρέπει να οριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών, με τα νησιά είτε να αγνοούνται είτε να έχουν μειωμένη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες. Στη διακοίνωση δηλώνεται ρητά ότι «απορρίπτει πλήρως τις παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Αιγύπτου».
Επιπλέον, η Τρίπολη ζητάει να ληφθεί υπόψη η λιβυκή νομοθεσία (που στηρίζεται στο «κλείσιμο» του Κόλπου της Σύρτης και στην αγνόηση των νησιών) και το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο για τον καθορισμό της μέσης γραμμής. Παρόλο που εκφράζει προθυμία για διάλογο και διαπραγματεύσεις, η δήλωση αυτή ουσιαστικά «τορπιλίζει» κάθε προσπάθεια, καθώς καθιστά σαφές πως οποιαδήποτε παραπομπή στη Χάγη θα πρέπει να περιλαμβάνει και αποδοχή του παράνομου Μνημονίου.
Νέο μέτωπο στη Μεσόγειο
Η Λιβύη καλεί Ελλάδα και Αίγυπτο να ανακαλέσουν όλες τις δραστηριότητες και έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά οικόπεδα νοτιοανατολικά και νότια της Κρήτης, αλλά και τις αντίστοιχες αιγυπτιακές, μέχρι να επιλυθούν όλες οι διαφορές.
Με αυτή τη μονομερή ενέργεια, ανοίγει ένα νέο, σοβαρό διπλωματικό μέτωπο για την Ελλάδα. Τουρκία και Λιβύη επιχειρούν να εγκλωβίσουν τη χώρα μας σε μια «τανάλια», περιορίζοντας τις θαλάσσιες ζώνες της σε ελάχιστη έκταση, πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων. Η εξέλιξη αυτή καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία επίσης μπαίνει στο στόχαστρο, έστω και για μικρότερη θαλάσσια ζώνη.