Διπλωματική κινητικότητα: Ελλάδα και Λιβύη εντείνουν τη συνεργασία σε μεταναστευτικό και ΑΟΖ
Κοινός τόπος των συζητήσεων υπήρξε το μεταναστευτικό με την ελληνική ανησυχία και αίτημα της Λιβύης για συνδρομή, αλλά και διάθεση για διάλογο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης φαίνεται να ανοίγει, μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Βεγγάζη στις 6 Ιουλίου και σήμερα (15/7) στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Διπλωματικές πηγές αποτιμούν τις συναντήσεις ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές, δημιουργώντας μια θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε στην Τρίπολη ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammed Menfi, τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, καθώς και με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Taher Al Baour.
Κοινός τόπος των συζητήσεων υπήρξε η αναγνώριση των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-Λιβύης, με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν πως η κοινή γεωγραφία επιβάλλει τη συνεργασία και έναν ειλικρινή διάλογο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε σύνθετα ζητήματα όπως η μετανάστευση και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Μεταναστευτικό: ελληνική ανησυχία και αίτημα της Λιβύης για συνδρομή
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να εκφράζει την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το Τομπρούκ προς την Κρήτη, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε την ανάγκη να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Λιβύη συμφώνησαν -όπως υποστηρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές- στην ανάγκη συνεννόησης για τον έλεγχο χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Η λιβυκή πλευρά ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της Ελλάδας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: Ετοιμότητα για διάλογο
Στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για επίλυση κάθε εκκρεμότητας με γειτονικές χώρες, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία Ελλάδας και Λιβύης, ως κρατών με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο προσεχές μέλλον. Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων.
Διμερής συνεργασία και οικονομική ενίσχυση
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Αναγνωρίζοντας τη Λιβύη ως σημαντικό εμπορικό εταίρο, συμφωνήθηκε η διερεύνηση επιπλέον τομέων συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των μεταφορών.
Δηλώσεις Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ
Αναφερόμενος στις επισκέψεις του στη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στην ΕΡΤ: «Μετά την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώσαμε σήμερα τον κύκλο επαφών στη Λιβύη, με την επίσκεψή μου στην Τρίπολη. Αυτή περιέλαβε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα και αποφασίσαμε από κοινού να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά τα μείζονα ζητήματα που μας αφορούν, το μεταναστευτικό, το διμερές εμπόριο και βεβαίως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Μια Λιβύη ισχυρή, ενιαία και αυτοδύναμη, σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».