Χρυσοχοΐδης: Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα αποφασιστικά - Κάποιοι εμφανίζονται γαλαντόμοι ανθρωπιστές
«Όσοι κάνουν τους ευαίσθητους, να πουν πως θέλουν να αφήνουμε τους μετανάστες να περνούν», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για «γαλαντόμους ανθρωπιστές» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφορικά με την κατάσταση στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να τα φυλάξουμε με αποφασιστικό τρόπο», καθώς και ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή και αυτό θα κάνουμε».
Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως «αυτό που έχω μάθει από την εμπειρία μου είναι ότι στο μεταναστευτικό είσαι μόνος σου». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν θα έρθει κανείς να σου συνδράμει. Κάποιοι εμφανίζονται γαλαντόμοι ανθρωπιστές ότι μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα τόσο ευαίσθητη από κάθε άποψη, να διαχειριστεί εκατομμύρια ανθρώπους. Είμαστε σοβαροί; Υπάρχουν κάποιοι που τα υποστηρίζουν αυτά τα πράγματα;».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «όσοι δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέψουν πίσω», συμπληρώνοντας ότι «δεν αναφέρομαι σε όσους διώκονται από πολέμους, φυλετικές ή θρησκευτικές διώξεις. Εδώ είμαστε, πρέπει να εφαρμόσουμε τον ανθρωπισμό και το Διεθνές Δίκαιο».
«Όσοι κάνουν τους ευαίσθητους, να πουν πως θέλουν να αφήνουμε τους μετανάστες να περνούν»
Ο υπουργός Προ.Πο. επανέλαβε ότι «πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Το κάναμε στον Έβρο, θα το κάνουμε και τώρα». «Η ταρίφα είναι μεγάλη: οι διακινητές παίρνουν έως και 10.000 ευρώ για κάθε κεφάλι. Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη. Επαναλαμβάνω: όσοι κάνουν τους ευαίσθητους ας πουν στον κόσμο πως θέλουν να αφήνουμε τους μετανάστες να περνούν».
Για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αρχίζει η ανάλυση»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και στην προκαταρκτική έρευνα από το ελληνικό FBI. Χαρακτηριστικά, δήλωσε πως «η Υπηρεσία μπήκε στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, άντλησε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αρχίζει η ανάλυση, ώστε ανά ΑΦΜ να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω».
«Σε πρώτη φάση θα υπάρξει ένα δείγμα 1.000 – 2.000 ΑΦΜ που είναι τα πιο μεγάλα σε ποσά και στη συνέχεια θα συνεχίσει η έρευνα. Υποθέτω σε 1 μήνα από σήμερα θα αρχίσουν να στέλνονται αποφάσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε 3 πράγματα. Το πρώτο είναι ότι το γενικό πρόσταγμα το έχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έχει διεξάγει μέρος αυτής της έρευνας, η οποία συνεχίζεται μέχρι οι Εισαγγελείς να καταλήξουν σε κατηγορητήριο για αυτούς που διαχειρίζονται τους πόρους, όπως διοικητικούς, υπαλλήλους, παράγοντες κλπ. Ένα δεύτερο θέμα είναι το ζήτημα της Βουλής και ένα τρίτο είναι αυτή η διάσταση. Αν λοιπόν προκύψουν ζητήματα που αφορούν ποινικές συμπεριφορές, προφανώς από κει και πέρα θα ακολουθηθεί ο δρόμος της νομιμότητας. Ο στόχος της Αστυνομίας είναι να επιστραφούν χρήματα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ».