Μεταναστευτικό: Η Άγκυρα σφυρίζει αδιάφορα - «Δεν είμαστε εμείς πίσω από τις κινήσεις του Χαφτάρ»
Άγνοια για τις κινήσεις του Χαλίφα Χαφτάρ και την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, δηλώνουν τουρκικές πηγές στο Flash.gr. Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα ταξίδια Γεραπετρίτη.
«Δεν βρίσκεται η Τουρκία πίσω από τις κινήσεις του Χαλίφα Χαφτάρ και την αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Λιβύης στην Ελλάδα», αναφέρουν τουρκικές πηγές μιλώντας στο Flash.gr. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αντιτείνουν την άριστη, όπως τη χαρακτηρίζουν, συνεργασία της Άγκυρας με τις ελληνικές αρχές στο ανατολικό Αιγαίο που έχει οδηγήσει στη μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα - με φόντο τα δύο ταξίδια του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη και την Τρίπολη- παρακολουθεί τις κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τόσο στο κομμάτι του μεταναστευτικού όσο και αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν εξεπλάγην με τη ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και κάνουν λόγο για «επικαλυπτόμενες αξιώσεις», οι οποίες λύνονται είτε σε διμερές επίπεδο είτε με προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο, όπως στη Χάγη.
ΑΟΖ: Το μήνυμα σε ανατολική και δυτική Λιβύη
Την ίδια στιγμή, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης, μετέφερε το μήνυμα ότι η Αθήνα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στα τετ α τετ με τον λίβυο ομόλογό του Ταχέρ Αλ Μπαούρ και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, φέρεται να συμφωνήθηκε η ετοιμότητα των δύο χωρών, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να μιλήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον, όπως αντίστοιχα συνέβη και στις 6 Ιουνίου στη συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.
Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων χωρών.
Μεταναστευτικό: Συνδρομή ζήτησε η Τρίπολη
Στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπιών μεταξύ των δύο εξουσιών στη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως έπραξε και στη συνάντηση της 6ης Ιουνίου στη Βεγγάζη, παρουσίασε στην κυβέρνηση της Τρίπολης την κατάσταση στην Ελλάδα με τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το Τομπρούκ προς την Κρήτη, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αθήνα και Τρίπολη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων, ενώ η λιβυκή πλευρά ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, οι δύο πλευρές διερεύνησαν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και των υπηρεσιών. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν, επίσης, την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ένα βήμα που θεωρείται σημαντικό για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και την τόνωση του εμπορίου και του τουρισμού.
