Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων το φετινό καλοκαίρι.  Χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος, καλλιτέχνες, διοργανωτές, τεχνικοί και πλείστοι άλλοι επαγγελματίες μένουν άνεργοι.  Από την πλευρά του το ΥΠΠΟ αντί να ακούσει τις προτάσεις των συλλογικών τους οργάνων, προχωρά μονομερώς στη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων αποκλείοντας με αδιαφανείς διαδικασίες το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον ελληνικό χώρο όπως καταγγέλλεται σε κοινή επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού που απέστειλαν στις 27/5 τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου Ελλήνων Δημιουργών «ΜΕΤΡΟΝ» , του Σωματείου Δημιουργών ΑΣΜΑ 450, του Πανελληνίου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ).

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού,

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων, χρηματοδοτημένων από το ελληνικό δημόσιο, μας εξέπληξαν αρνητικά: Αντί το ΥΠΠΟ να ορίσει διαδικασίες και προθεσμίες διαφανείς – ως προς την κατάθεση προτάσεων καλλιτεχνικών δράσεων – και να συστήσει μια επιτροπή υψηλού κύρους, πάντα σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, για να τις αξιολογήσει, προτίμησε τις απευθείας (!) αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, από τις οποίες απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον ελληνικό χώρο. Η εξωφρενική αυτή εξέλιξη μας υποχρεώνει σε κάθετη καταγγελία των επιλογών του ΥΠΠΟ, που θεωρούμε αυταρχικές, κατ’ ουσίαν παράνομες και εκτός τόπου και χρόνου. Ζητούμε την πλήρη ακύρωση τους και την σε νέα υγιή βάση αναθεώρηση της πρωτοβουλίας του, η οποία υποτίθεται πως επιλέχθηκε προς ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης της εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Προτρέπουμε επίσης όλους τους συναδέλφους μας που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές δράσεις που “αποφάσισε και διέταξε” το ΥΠΠΟ, να στηρίξουν το αυτονόητο και να σταθούν στο πλευρό όλων των Δημιουργών και Ερμηνευτών. Ας γίνουμε επιτέλους μια Ευρωπαϊκή χώρα. Το χρήμα που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ, θυμίζουμε πως ανήκει στον Ελληνικό λαό και δεν αποτελεί προσωπική περιουσία κανενός πολιτειακού παράγοντα».

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης του (ΠΣΠΔΕ) προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού και τον Γενικό Γραμματέα που έθετε 9 ερωτήματα  σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και κατέληγε ως εξής.

«Δεν έχουμε δουλειά από τα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι τις 15 Ιουλίου οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για την πραγματοποίηση συναυλιών. Είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις αν δεν μας στηρίξει το κράτος. Τα μέλη του συνδέσμου έχουν το management όλων των Ελλήνων τραγουδιστών και συνθετών. Μαζί με εμάς μένουν και οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούμε χωρίς εργασία. Χθες 20 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης παρουσίασαν βελτιωμένες εξαγγελίες για τις επιχειρήσεις αλλά πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι χρειαζόμαστε παράταση όλων των μέτρων στήριξης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πολιτιστικής αγοράς , την οποία δεν τοποθετούμε νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στις μετακλήσεις ξένων ονομάτων είναι χωρίς αντικείμενο εργασίας και πρέπει να μπουν σε αναστολή για όλο το διάστημα της απενεργοποίησης τους. Οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές παραγωγές δεν μπορούν να παράξουν έργο με τις χωρητικότητες που δώσατε.

Πρέπει οι συναυλίες να ενισχυθούν οικονομικά από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων τους, να αναλάβετε την ευθύνη της υγειονομικής προστασίας στις συναυλίες. Οι εταιρείες μας (και οι εργαζόμενοι των εταιρειών μας) είναι μία ειδική περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μηδενική προκαταβολή φόρου και τέλους επιτηδεύματος για το 2020, δεδομένου ότι είμαστε σε πραγματική και ουσιαστική αναστολή εργασιών από το τέλος του Φεβρουαρίου 2020 . Πώς να προκαταβάλουμε φόρους και τέλη επιτηδεύματος, αφού δεν έχουμε καθόλου έσοδα αυτό το χρόνο πόσο μάλλον κέρδη; Είμαστε πλήρως πληττόμενες επιχειρήσεις και θα παραμείνουμε για πολλούς μήνες ακόμα, καταβάλλοντας επαγγελματικά μισθώματα και ΔΕΚΟ σε ανενεργούς χώρους. Χρειαζόμαστε την στήριξή σας».

Η αβεβαιότητα παραμένει, και στο ΥΠΠΟ  δείχνουν να μην μπορούν να δώσουν λύσεις και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση πέρα από τους ανθρώπους που πλήττονται επαγγελματικά και οικονομικά, πλήττεται ο ίδιος ο πολιτισμός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις