Με αφορμή τον θάνατο του τραγουδιστή, αναδύθηκαν στην επιφάνεια τα πιο γνωστά τραγούδια του, με κορυφαία «Ο Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα που αποδείχθηκε και ο εμπορικότερος ελληνικός δίσκος όλων των εποχών ή «Οι ώρες» του Λίνου Κόκοτου. Επίσης έγιναν αναφορές για τα τραγούδια του, επιτυχίες που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Τώρα που κόπασαν οι αναφορές, επιλέγουμε να θυμίσουμε ένα εξαίρετο μουσικό έργο. Ο δίσκος που συμπληρώνει την κορυφαία τριάδα του 1969 («Ο δόμος» και «Οι ώρες») είναι πολύ διαφορετικός. Πρόκειται για τον κύκλο μελοποιημένων ποιημάτων «12 Τραγούδια του F.G. Lorca»με μουσική του νεοκυματικού συνθέτη Γιάννη Γλέζου. Οι συνθέσεις είναι πάνω σε μια επιλεγμένη σειρά ποιημάτων του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Federico Garcia Lorca.

Αυτός ήταν ο δεύτερος δίσκος του συνθέτη, ένα χρόνο μετά τον πρωτόλειο «Η Ελένη του Μάη», παράλληλα με αρκετές σκόρπιες ηχογραφήσεις τραγουδιών για τις 45 στροφές.

Χωρίς αμφιβολία, ο δίσκος αυτός του μελοποιημένου Λόρκα αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα μελοποιημένης ποίησης και ανήκει στις κορυφαίες του δημοφιλέστατου αυτού ποιητή, πλάι στις εμβληματικές μελοποιήσεις του Μάνου Χατζιδάκι «Ματωμένος γάμος», του Μίκη Θεοδωράκη «Romancero gitano», του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ», και του Χρήστου Λεοντή «Αχ, έρωτα».

Η εξαίρετη ελληνική απόδοση των στίχων είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν ξεχνά σε κάθε ευκαιρία να θυμίζει ότι τα ποιήματα αυτά αρχικά προορίζονταν για τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος καθυστερούσε να τα μελοποιήσει λόγω …φιλολογικών ανησυχιών, πράγμα που εκνεύρισε τον στιχουργό, έτσι που αποφάσισε να τα προσφέρει στον Γιάννη Γλέζο.

Δεν ξέρουμε βέβαια τι τύχη θα είχαν στα χέρια του Λοΐζου, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η ζαβολιά της τύχης έδωσε την ευκαιρία στον εκκολαπτόμενο συνθέτη να γράψει το αριστούργημά του. Ένα συμπαγή κύκλο εξαιρετικών μελωδιών που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάποια περισσότερο από τις υπόλοιπες: «Το τραγούδι του καβαλάρη», «Το πρώτο φιλί», «Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά», «Κόρντοβα», «Μπαλκόνι», «Αποχαιρετισμός», «Κεφαλόδεσι», «Χάρτινο τριαντάφυλλο», «Μπαλάντα των τριών ποταμών». Όλα τους μικρά αριστουργήματα που απογειώνονται χάρις στην εμπνευσμένη και εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη ενορχήστρωση του Νίκου Μαμαγκάκη με έντονα ισπανικά αλλά και λόγια μουσικά στοιχεία.

Και βεβαίως έξοχη είναι η ερμηνεία του Γιάννη Πουλόπουλου, αλλά και η παρουσία σε δυο τραγούδια της Έλενας Κυρανά. Ενώ η Ρένα Κουμιώτη κάνει στο δεύτερο μέρος του τραγουδιού  «Χάρτινο Τριαντάφυλλο» δεύτερη φωνή στο Γ. Πουλόπουλο.  Kαι το εμβληματικό εξώφυλλο κοσμείται από πίνακα του Γιάννη Μόραλη.

(πηγή: diskovolos58.blogspot.com)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις