Η τέχνη σε κάθε μορφή της, μπορεί όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αλλά και να προσφέρει χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα στους ανθρώπους.

Για να το πετύχει αυτό απαιτείται να κάνει κι ένα βήμα μπροστά. Όπως έπραξε και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το μόνο πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας που πήρε δημοσίως θέση για τη Χρυσή Αυγή, εν αναμονή της απόφασης. Το μήνυμα στον τοίχο της ήταν σαφές: «Σιγά μη φοβηθώ».

EUROKINISSI

Ο φόβος είναι το πιο παλιό συναίσθημα στον άνθρωπο. Θεωρείται φυσιολογικό ανάλογα με το βαθμό παρουσίας  κι εμφανίζεται όταν μια απειλή πλανιέται. Κάθε απειλή που αισθάνεται το υποκείμενο είναι ικανή να δημιουργήσει το αίσθημα του φόβου. Γι΄αυτό και στην πολιτική ο φόβος ήταν και είναι ένα σύνηθες εργαλείο για την επικράτησή της. Κι όπως έγραφε πριν μερικές δεκαετίες ο Φώντας Λάδης: «Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος/που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι». Έρχεται από τον “φόβο”.

Ο φασισμός λοιπόν, αυτό το εγκληματικό μόρφωμα που αναδύεται μέσα από την ιστορία και κουνά τα μέλη του με διάφορες μορφές ενάντια στον αδύνατο, τον ξένο, τον διαφορετικό, κατάφερε να σπείρει τον φόβο χρησιμοποιώντας τη βία στο πληθυσμό της μικρής μας χώρας. Τα τάγματα της Χρυσής Αυγής βγήκαν στους δρόμους και έσπειραν τον τρόμο χτυπώντας και σκοτώνοντας αδύναμους.

Με αυτή την έννοια η λακωνική αλλά ιδιαίτερα γνώριμη φράση λόγω του τραγουδιού «σιγά μη φοβηθώ», ήταν από ένα χώρο της τέχνης μια ευθύβολη επιλογή, που συνάδει με το είδος της τέχνης που υπηρετεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Τόσα όσα, τα υπόλοιπα ας βάλουμε το μυαλό και την καρδιά μας να δουλέψει.

Ο φόβος, κάτω από την επίδρασή του, κάνει τους ανθρώπους λίγο πολύ να μην σκέπτονται. Το μήνυμα λοιπόν αυτό λειτουργεί απελευθερωτικά. Τόσο ως στίχος του τραγουδιού όσο και σαν μεγάλη επιβλητικά γραμμένη φράση μες τη νύχτα.
Και καθένας το βιώνει σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, διότι οι φόβοι του παρόντος ξυπνούν φόβους της παιδικής μας ηλικίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις