Για την ιστορική καταδικαστική απόφαση για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση  Χρυσή Αυγή μίλησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα». Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα βρει το δίκιο της και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το ναζιστικό σύστημα που υπήρξε στην Ελλάδα έφερε στη Βουλή ανθρώπους που χαιρετούν ακόμη τον Χίτλερ. Με ιδέες τόσο ξεπερασμένες και τόσο τρομακτικές. Και πρέπει να συνεχιστεί μία παιδεία γιατί δεν γνωρίζουν οι νέοι τι ήταν ο ναζισμός».

Η εκλογή της Χρυσής Αυγής ήταν ένα σοκ στην Ευρώπη γιατί «στη χώρα της δημοκρατίας βάλαμε στη Βουλή ναζιστές. Επιπλέον πρέπει να διδαχθεί η ιστορία μας επί Κατοχής. Ήταν τελείως αρνητική. Να διδαχθεί η Αντίσταση που έγινε. Δεν φαίνεται ότι έχει διδαχθεί για αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε πολλή δουλειά γιατί η γενική κατάσταση είναι πολύ αρνητική και αυτές οι λύσεις προτείνουν στην κοινωνία μας που δεν ξέρει καλά το παρελθόν, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι καλές λύσεις. Και είδαμε στο παρελθόν που έφτασαν αυτές τις κλήσεις της άκρας δεξιάς και του ναζισμού».

Σχετικά με τη διαδήλωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι «η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο. Είναι η οικογένεια του Παύλου που θα υποφέρει αυτή η οικογένεια σε όλη της τη ζωή εξαιτίας των ναζιστών. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να είναι παραδειγματική γιατί λένε ότι είμαστε η χώρα της δημοκρατίας».

Οι λύκοι που έγιναν… αρνάκια

Κάθε απίθανο επιχείρημα χρησιμοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στη «μάχη των ελαφρυντικών» στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και νομικές ερμηνείες , ηθικές αξιολογήσεις, βολές κατά προσώπων και κοινωνικών ομάδων και ειρωνικές εκφράσεις.

Τα επιχειρήματα ήταν εκατοντάδες και πολλά από αυτά ήταν για γέλια και για κλάματα. Προσπάθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης να στοιχειοθετήσουν τα αιτήματα τους για ελαφρυντικά είτε για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είτε για αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε της ειλικρινούς μεταμέλειας, είτε του «μη εύλογου χρόνου της δίκης» που αναφέρεται σε βλάβη εξαιτίας μεγάλης χρονικής διάρκειας της δίκης.

O αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος υποστηρίζοντας διά του συνηγόρου ότι πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά καθώς είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης που έχει παράξει έργο. Ο δικηγόρος του μάλιστα Τάκης Μιχαλόλιας δεν απέφυγε την αθλιότητα όταν αναφέρθηκε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Οι χιλιάδες συγκεντρωθέντες πολίτες χαρακτηρίστηκαν «όχλος», «ξυπόλυτοι», «παρακμιακοί και ύποπτοι», «αυτοί που θα έκαιγαν τα πάντα αν δεν τους άρεσε η απόφαση». Η δυναμική των κινητοποιήσεων αυτών και οι πολιτικές δηλώσεις, υπονοήθηκε με μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση, πως επηρέασε την κρίση του δικαστηρίου. Ενδεικτικά ειπώθηκε πως το δικαστήριο «αποφάσισε υπό καθεστώς πολιορκίας».

Ο πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης ζητά ελαφρυντικά ως παρεξηγημένο πρόσωπο, φορτωμένο με αρνητική προβολή. Ο φιλόζωος και πιστός χριστιανός Γιάννης Λαγός ζητά να του αναγνωριστούν επίσης τα ελαφρυντικά δήλωσε ότι δια του δικηγόρου του ότι με τις τόσες αγαθοεργίες του πρέπει να του αναγνωριστεί όχι μόνο ο σύννομος αλλά ο έντιμος βίος.

Ο νεοναζί Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως τη Δευτέρα θα είναι στο δικαστήριο εάν βέβαια δεν βγει θετικό το τεστ του κορωνοϊού. Ο επίσης φιλόζωος και παντρεμένος δυο ολόκληρες φορές με την ίδια γυναίκα Νίκος Μίχος, φαίνεται πως έχει ξεχάσει την εποχή που πρωτοστάτησε στην κεφαλή των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου και ζητά πλήθος ελαφρυντικών, δηλώνοντας μάλιστα ειλικρινή μετάνοια.

Ο Γιώργος Γερμενής, ο άνθρωπος του μεροκάματου και του μόχθου που έβρισκε διέξοδο στην τέχνη αιτείται ελαφρυντικά επικαλούμενος το γεγονός ότι η δίκη για τις εγκληματικές του πράξεις του στέρησε τη διεθνή καριέρα στη μουσική. Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, κατά τους δικηγόρους δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εργατικός διανομέας και άνθρωπος του μόχθου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στη φυλακή και ήταν … Παναγίτσα.

Όταν οι εγκληματίες άλλαζαν μπλουζάκια μέσα στη ΓΑΔΑ

Όταν ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων που είχαν δεχθεί την δολοφονική επίθεση από μέλη της Χ.Α. κύριος κ. Καμπαγιάννης, ρωτήθηκε από το Open για το τι είναι αυτό που τον στοιχειώνει από τα όσα έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της δίκης, απάντησε:

Αυτό που με στοιχειώνει είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είχε «πλάτες» στους κρατικούς μηχανισμούς. Ένας από τους καταδικασθέντες είναι αστυνομικός που τους ενημέρωνε για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους. Αστυνομικοί ενημέρωναν τους χρυσαυγίτες. Έπεφτε «σύρμα» μέσα από την αστυνομία.

EUROKINISSI

Παραπλάνηση της δικαιοσύνης

“Αυτοί που πήγαν να σκοτώσουν τους δικούς μου εντολείς, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Στάλθηκαν στη ΓΑΔΑ προκειμένου να φωτογραφηθούν με τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής και μέσα στην αστυνομία, τους δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουν τα μπλουζάκια και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα χωρίς μπλουζάκι Χ Α.

Αυτή ήταν η κατάσταση και δεν θα επιτρέψουμε η ίδια η αστυνομία να αυτοκαθαρθεί το συγκεκριμένο σώμα, αν δεν επιληφθεί η δικαιοσύνη… Μέσα στην ΕΛΑΣ υπάρχει κι η αστυνομικός που τίμησε τον όρκο της, το εθνόσημο που φοράει, αλλά κι οι αστυνομικοί που επέτρεψαν μέσα στη ΓΑΔΑ, το τονίζω «στη ΓΑΔΑ», το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, οι δράστες να βγάλουν την μπλούζα-στοιχείο για να οδηγηθούν ενώπιον της Εισαγγελέως άσπιλοι με τα λευκά μπλουζάκια τα σιδερωμένα που τους είχαν δώσει. Η κάθαρση θα γίνει με το να πάνε αστυνομικοί επίορκοι φυλακή”.

Χονδρικά το 2012 ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφιζε Χρυσή Αυγή

Θυμίζουμε ότι αυτό συνέβαινε σε μια περίοδο που η ΧΑ έχει την έκνομη «ακτιβιστική» δράση για την οποία καταδικάστηκε. Όταν πλέον η ΧΑ καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση είναι προφανές ότι υπάρχει ένα τεράστιο ερώτημα για το αν η αστυνομία ήταν και είναι σε θέση να επιτελεί τον ρόλο της. Αυτή τη στιγμή τίθεται ξεκάθαρα θέμα εκδημοκρατισμού της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας και αυτό πρέπει να μπει πολύ ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.