Υπάρχουν συγγραφείς και μάλιστα επιτυχημένοι, που η τέχνη τους είναι ένας αρμονικός συνδυασμός λέξεων. Λέξεις όμορφες που απαλά στρώνονται στη λογοτεχνική λαμαρίνα σαν κουλουράκια. Η Μάρω Δούκα δεν ανήκει σε αυτές. Οι λέξεις της είναι μαχόμενες, όχι με την έννοια της στρατευμένης τέχνης, αλλά έτσι όπως ανακατεύονται στα ανοιχτά μέτωπα της καθημερινής ζωής.

Σε συνέντευξή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη «Στο Κόκκινο», μίλησε λοιπόν για την ουσία δύο δικών που απασχολούν την ελληνική επικαιρότητα: της Χρυσής Αυγής και της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Και αναφέρθηκε στον πυρήνα του καθημερινού φασισμού που οδήγησε στα εγκλήματα.

«Το λιντσάρισμα του Ζακ σηματοδοτεί μια εποχή όπου απελευθερώθηκε ο φασισμός που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Τη συνδέω με την δολοφονία του Λουκμάν που σφάχτηκε και του Παύλου Φύσσα. Ο μέσος πολίτης είναι διαποτισμένος από ξενοφοβία, ομοφοβία και ρατσισμό.

Ο φασισμός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ο πιο επικίνδυνος είναι ο καθημερινός φασισμός. Το παθητικό και το άβουλο, όπως ο κόσμος που παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά. Αυτός ο κόσμος είναι ικανός να δικαιολογήσει τα πάντα. Εύχομαι αύριο να δικαιωθεί η μνήμη του. Σκέφτομαι συνέχεια όλο αυτόν τον καιρό τη μητέρα του.

Έχω τρεις μάνες μπροστά μου, την ταπεινή, σιωπηλή μητέρα του Λουκμάν, την μαχητική, γενναία ανυψωμένη μάνα του Παύλου Φύσσα που είναι μια μάνα πρότυπο και αρχέτυπο και έχω και την πονεμένη και σιωπηλή μάνα του Ζακ. Από τις τρεις αυτές μάνες, η μάνα του Ζακ είναι η μόνη που ίσως δε μπορεί να βγει και να πανηγυρίσει».

Η συγγραφέας υπογράμμισε ότι «η δολοφονία του Ζακ είναι κάτι που μας σημαδεύει, αποκαλύπτει το ανθρωποφαγικό της κοινωνίας» και παρομοίασε την Zackie O, με σαιξπηρική μορφή, όπως οι γυναικείοι ρόλοι που παίζονταν από άνδρες και λέγονταν Queen.

«Ο Ζακ αυτό το είχε επιλέξει για να απελευθερώσει τη δυναμική που έκρυβε μέσα του, με την επινόηση μιας περσόνας, της Zackie Ο. Ήταν ένας τρόπος όχι μόνο για να ζήσει αλλά και για να ισορροπήσει μέσα του».

Εξέφρασε την ελπίδα να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι στην δίκη. «Αυτοί οι δύο, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης είναι τα αποκρουστικά πρόσωπα που ίσως κρύβουμε και μέσα μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή μήπως τους κουβαλάμε κι εμείς και πρέπει να τους εξουδετερώσουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις