Ένα πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων σε επιχειρήσεις του χώρου θεαμάτων και μεταφορών, αναμένεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡT, σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφονται με την μορφή κοινωνικού εισιτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) επιτρέπονται, μόνο με έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ζωντανά θεάματα και ακροάματα και λοιπές παραστατικές τέχνες, εφόσον στους ανοικτούς χώρους:

  • η πληρότητα φτάνει το 30% και
  • είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας

Για τους κλειστούς χώρους προβλέπεται:

  • 30% πληρότητα και
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως, δεδομένου ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει «εργαλεία» για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται και τα οποία θα χρησιμοποιούνται μέχρι να λήξει η πανδημία.

Συμπλήρωσε, δε, ότι, δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται, θα υπάρχουν διορθώσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Κλείνουμε εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα»

Την ίδια ώρα, την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι θεατρικοί παραγωγοί. Έκαναν λόγο για «υποτίμηση και υποβάθμιση που έχουν υποστεί από την Πολιτεία». Εμφανίστηκαν, δε, αποφασισμένοι να κλείσουν τα θέατρά τους, εάν έως τις 15 Νοεμβρίου δεν έχει υπάρξει κρατική στήριξη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Διονύσης Παναγιωτάκης, αναφερόμενος στο ισχύον αυτή τη στιγμή ποσοστό του 30% πληρότητας των θεατρικών αιθουσών, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο για τις παραστάσεις» υπογραμμίζοντας: «Περιμένουμε τα μέτρα στήριξης για να γίνουμε βιώσιμοι».

Η  Ένωση ζητάει επιδότηση 40% με 15 ευρώ ανά θέση για όσους είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8 Μαρτίου που έγινε το lockdown και επιδότηση 25% επί των κλειστών αιθουσών. Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το θέμα του ενοικίου των χώρων, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος, «η ρύθμιση έχει παγώσει». (διαβάστε σχετικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις