Μεγάλες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της παρέμβασης με τσιμέντο στις παρυφές του ναού της Ακρόπολης, της υπόθεσης με τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και της πυρκαγιάς στις Μυκήνες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση “στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχια τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου”.

Στην Ικαρία, δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, με απώλεια “ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε”. Και προστίθεται πως “στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών”.

Θρήνος για τα δύο παιδιά στη Σάμο

Τα 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, έχουν αφήσει πίσω τους δύο νεαρά παιδιά νεκρά, δεκάδες τραυματίες και τεράστια καταστροφή. Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού μεταφέρθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ  της Παρασκευής ένας 14χρονος  με σοβαρά τραύματα στο πόδι και στη γνάθο.  Επίσης, μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί, ωστόσο οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή, αναμένοντας μεγαλύτερους μετασεισμούς – δείγμα ότι εκτονώνεται η ένταση. Το φαινόμενο ήταν εντυπωσιακό καθώς δημιουργήθηκε και τσουνάμι, με το νερό να πλημμυρίζει το παραλιακό μέτωπο της Σάμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος

Στο μεταξύ, έπειτα από συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις