Απλήρωτοι είναι οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές, όπως αναφέρει η καταξιωμένη τραγουδίστρια και πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, Γιώτα Νέγκα, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο grtimes.gr.

Η κ. Νέγκα, μιλά για το επάγγελμα του τραγουδιστή, χωρίς να ξεχνά «τα παιδιά που βγαίνουν τώρα στο επάγγελμα». Μιλά για την πανδημική κρίση, χωρίς να ξεχνά τους μουσικούς της, τους τεχνικούς, τα μαγαζιά που την φιλοξενούν. «Μοιράζομαι το ψωμί μου σε 30 κομμάτια και τώρα είναι άνεργοι μαζί με εμένα», αναφέρει.

«Όλες οι τηλεοπτικές μουσικές παραστάσεις που έχετε παρακολουθήσει τόσα χρόνια, είναι απλήρωτες», διευκρινίζει η Γιώτα Νέγκα, υπενθυμίζοντας ότι το νεοσυσταθέν Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, προσπάθησε να φέρει πίσω την πληρωμή. «Το σωματείο μας, απαρτίζεται από ανθρώπους που μοιράζονται κοινή ματιά και κοινή σκέψη, με πρωταρχικό μας μέλημα ότι ο κλάδος δε θα εξαφανιστεί», εξηγεί η γνωστή τραγουδίστρια. Όπως αναφέρει, μία παλαιότερη συλλογική σύμβαση εργασίας με το κρατικό κανάλι, εξασφάλιζε μία στοιχειώδη πληρωμή για τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε μουσικές εκπομπές, η οποία ωστόσο ατόνησε.

«Η πρώτη μας επιστολή υπογράφηκε από 400 συναδέλφους και πλέον. Μιλάμε για συναδέλφους με πολύ ηχηρά ονόματα, γνωστούς και αγαπημένους, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι. Όμως, υπέγραψαν και νέα παιδιά, που τώρα μπαίνουν στο χώρο. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν έχουμε κανέναν εχθρό, καμία αντιπαλότητα. Ουσιαστικά, ζητάμε μία αμοιβή αξιοπρέπειας, μία αμοιβή συμβολική, ίδια για όλους. Δεν το θεωρούν υπερβολικό. Ήδη η ΕΡΤ έβγαλε ένα κονδύλι για τις μουσικές εκπομπές, το οποίο δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με αυτό που ζητήσαμε. Είναι όμως μία αρχή, ώστε να καταλάβουν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο», εξηγεί η κ. Νέγκα.

11 μήνες ανεργίας για τους τραγουδιστές – «Να μην ξεχνάμε όσους δουλεύουν μαζί μας, και δεν φαίνονται»

Η πανδημική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, θα ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει και τους τραγουδιστές. Όπως επισημαίνει και η κ. Νέγκα «είμαστε εδώ και 11 μήνες άνεργοι», ενώ εξηγεί ότι για άλλους είναι μήνες απόλυτης ανεργίας, ενώ σε άλλους έχουν προκύψει ένα – δύο «μεροκάματα». Η κ. Νέγκα, ωστόσο, τονίζει ότι η πρώτη σκέψη του κόσμου, είναι η ανεργία που έχει χτυπήσει την πόρτα του καλλιτέχνη, ξεχνώντας την τεράστια ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται από πίσω. Τους ανθρώπους που εργάζονται αδιάκοπα για το στήσιμο μίας συναυλίας ή μίας εμφάνισης, και δεν φαίνονται.

«Φυσικά και του καλλιτέχνη, δεν του χάρισε κανείς τίποτα. Όμως για να κάνουμε μία παράσταση, έχουμε μία ομάδα τριάντα ανθρώπων. Πίσω απ’ αυτούς τους ανθρώπους, κρύβονται τριάντα οικογένειες. Αντιλαμβάνεστε πόσο τεράστιος είναι ο αριθμός των ανέργων. Το ψωμί μου, δεν το μοιράζω σε πέντε κομμάτια. Το μοιράζω σε τριάντα κομμάτια και τώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι άνεργοι, μαζί με εμένα. Ο ηχολήπτης, ο φωτιστής, ο παρκαδόρος του μαγαζιού…», υπενθυμίζει η κ. Νέγκα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις