Δένδιας: Θητεία μόνο στον Στρατό Ξηράς με νέα εκπαίδευση, αυξήσεις στην αποζημίωση των οπλιτών
Νέες μεγάλες αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Ριζικές αλλαγές σε οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τέλος η θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, από 1/1/2026 καταργείται η κατάταξη στρατεύσιμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Στη λογική ότι Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και εν καιρώ ειρήνης, πλέον όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο, μαζί με το νομοσχέδιο για τη νέα θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν συνολικά τη θητεία τους στον Στρατό Ξηράς, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις όπου η επαγγελματικές δυνατότητες θα επιβάλλουν μετάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό ή την Πολεμική Αεροπορία, όπως για παράδειγμα καπετάνιοι ή μηχανικοί αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικότητες θα είναι ελάχιστες και θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. «Ο Στρατός Ξηράς αναλαμβάνει τη φύλαξη σε όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις, όλοι θα είναι στον Στρατό», συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.
Αυξάνεται ο μισθός των οπλιτών
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των οπλιτών. Πιο συγκεκριμένα στα 100 ευρώ από 8,80 ευρώ σε όσους οπλίτες θητείας υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, στα 50 ευρώ ορίζεται η μηνιαία αποζημίωση όσων υπηρετούν σε μονάδες της ενδοχώρας
Καταργήσεις Σχηματισμών - Νέες συγχωνεύσεις στρατοπέδων
Η δομή των δυνάμεων ανά τη χώρα περνάει σε νέα φάση με τις αλλαγές να είναι ριζικές, έχοντας ως στόχο την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μοντέλου. Μετά από σχετική μελέτη των διαδαγμάτων των σύγχρονων πολέμων από τα Γενικά Επιτελεία, «είναι πλέον φανερό ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί Σχηματισμοί δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Με σκοπό την αυτονομία των Σχηματισμών δημιουργούνται τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις: «ΘΡΑΚΗΣ» στη θέση του σημερινού 4ου Σώματος Στρατού, «ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», «ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» και η Ανωτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτ καταργούνται τα ενδιάμεσα επίπεδα Διοίκησης, επικεφαλής των νέων αναλαμβάνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ η ιδιότητα του ΝΑΤΟ της 1ης Στρατιάς και του ευρωπαϊκού στρατηγείου περνάει στην αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή με έδρα της Λάρισα, γεγονός που οδηγεί στην ενδυνάμωση του ρόλου του Γενικού Επιθεωρητή εντός του στρατεύματος ως ο κύριος ελεγκτικός φορέας ενώ ταυτόγχρονα θα έχει τα καθήκοντα του ευρωπαϊκού στρατηγείου. Παράλληλα, δημιουργούνται Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, μετά τις αρχικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις 137 μονάδων και στρατοπέδων, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων, όπως επίσης συγχωνεύονται τα Στρατιωτικά Δικαστήρια από δεκαπέντε σε έξι, με τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη να διατηρεί πλέον παρουσία σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Σε ότι αφορά το οικονομικό αποτύπωμα των παραπάνων αλλαγών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η εξοικονόμηση κονδυλίων ανέρχεται σε 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και επιπλέον 16,5 εκατομμύρια ευρώ από τις συγγχωνεύσεις των στρατοπέδων. Επιπλέον, ενδεικτικό είναι το γεγονός η κατάργηση της 1ης Στρατιάς και η «απελευθέρωση» δυνατοτήτων αξιωματικών και υπαξιωματικών, δίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις 29.504 ώρες εργασίας το μήνα.
Νέα οχυρωματικά έργα
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά σε σειρά έργων οχύρωσης, δίνοντας έμφαση στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην ενίσχυση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, με στόχο οι τελευταίες να είναι άμεσα επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες. Όπως ανακοινώθηκε συνολικά 207 νέα έργα αμυντικής οχύρωσης θα υλοποιηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του προγράμματος σε βάθος τριετίας και προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτά και πολλές άλλες ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

