Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ - «Κόλαφος» η πρώτη μάρτυρας: «Άλλος ιδιοκτήτης εμφανιζόταν το 2019 και άλλος το 2020»
Στη δίκη κατέθεσε η υπάλληλος ΟΠΕΚΕΠΕ που έκανε τον αρχικό έλεγχο.

Ξεκίνησε η δίκη για του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το 2019-2020, με επτά κατηγορούμενους για πλημμεληματική απάτη.
Στη δίκη κατέθεσε η υπάλληλος ΟΠΕΚΕΠΕ που έκανε τον αρχικό έλεγχο, Παρασκευή Τυχεροπούλου.
«Ορίστηκα από τον τότε πρόεδρο σε επιτροπή ελέγχου κάποιων ΑΦΜ τα έτη 2019 και 2020 ύστερα από καταγγελίες, κυρίως ανώνυμες. Οι καταγγελίες περιέγραφαν μια μέθοδο λήψης ενισχύσεων που δεν ήταν νόμιμη», ανέφερε αρχικά η υπάλληλος.
«Το πρόβλημα ήταν ότι εμφανίζονταν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έβαζαν την έκταση στο Ε9 τους τη μια χρονιά και έκαναν την αίτηση οι ίδιοι ή οι μισθωτές τους, αλλά τα προηγούμενα έτη οι εκτάσεις αυτές ή ήταν δημόσιες ή μοιράζονταν σε κτηνοτρόφους ή ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή άλλος ιδιοκτήτης το 2019 και άλλος το 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΑΑΔΕ» ανέφερε η μάρτυρας, σχετικά με τρία ΑΦΜ που αναφέρονται στο κατηγορητήριο της συγκεκριμένης δίκης», συνέχισε.
«Σε πρόσωπο που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης έκτασης, έγινε έλεγχος στο Ε9 του και δεν την είχε δηλώσει ποτέ. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει το 2016 και δεν εμφανιζόταν ποτέ στο Ε9 οι εκτάσεις του, ωστόσο φαινόταν το 2015 να τις μισθώνει…».
«Υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό απόθεμα»
Με τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα θεμελιώνουν δικαιώματα και αυτή τη στιγμή με τα οποία μπορούν να πληρωθούν» είπε χαρακτηριστικά η ελεγκτής του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και πρόσθεσε: «Κανονικά θα πρέπει να ανακληθούν, αλλά τα δικαιώματα αυτά είναι απόφαση υπουργού. Υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή τους στο εθνικό απόθεμα, αλλά θα έπρεπε να γίνει για όλους τους αιτούντες, δεν γινόταν να γίνει επιστροφή μόνο για τους τρεις και όταν πήγε να γίνει η διαδικασία εγκαταλείφθηκε».
Κατάθεσε επίσης ότι το έτος 2020 τα έντυπα ελέγχου που πέρασε στο σύστημα για τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, έβλεπε ότι υπήρχε ένα σήμα να μην λαμβάνονται υπόψη.
«Έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ΑΦΜ διατηρούνταν σε ένα excel για κάποιο λόγο ξεχωριστά. Δεν είχαν την αντίστοιχη πορεία που θα μπορούσε να έχουν μέσα στο σύστημα. Τελευταία ανακάλυψα ότι υπήρχε και ένσταση των ελεγχόμενων για να αλλάξουν αυτά τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας έχει ελέγξει τα ίδια ΑΦΜ… υπήρχε μια διαδικασία που οι συγκεκριμένοι ήταν πάντα στο σύστημα πληρωμών, δεν είχαν βγει οριστικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τη στιγμή που υπήρχε έντυπο ελέγχου θα είχαν απομακρυνθεί, δεν θα τους είχαν αποδοθεί δικαιώματα και δεν θα είχαν πληρωθεί, ενώ τα έντυπα ελέγχου εμφανίζονταν με το όνομα μου εκ πρώτης, όταν έμπαινες φαίνονταν άλλα έντυπα με κωδικούς και όχι ονόματα υπαλλήλου από Πδ Κρήτης ή Πδ Θεσσαλίας που ανέτρεπαν τα έντυπα μου».
Πρόκειται για μια από τις δίκες, για υποθέσεις που σχετίζονται με τις αγροτικές επιδοτήσεις.