Έχουν τελικά οι Γάλλοι τις περισσότερες αργίες στην Ευρώπη; Οι «πρωταθλητές» και η θέση της Ελλάδας
Μεγάλες ανισότητες μεταξύ των Ευρωπαίων ακόμα και στις αργίες. Οι «πρωταθλητές» στις άδειες μετ' αποδοχών.

Μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την παρουσίαση από τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού του σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2026 με σκοπό να εξοικονομηθούν 40 δις ευρώ, η Γαλλία εξακολουθεί να ασχολείται με μία από τις προτάσεις του: την κατάργηση δύο επίσημων αργιών, της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαϊου, επέτειο της νίκης των Συμμαχικών Δυνάμεων επί του ναζισμού.
Η ιδέα του Μπαϊρού προκάλεσε δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ζωηρές συζητήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα και έντονη δημόσια αντιπαράθεση στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό. Το μήνυμα είναι απολύτως σαφές: δεν είναι καθόλου εύκολο για τους Γάλλους να αποδεχθούν πως θα καταργηθούν δύο αργίες. Σε μια απόπειρα να αποφορτιστεί το κλίμα, η κυβέρνηση προτάσσει οικονομικά επιχειρήματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ισχυρισμό πως οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 100 ώρες λιγότερες ετησίως από εκείνες των Γερμανών.
Το επιχείρημα ακούστηκε για πρώτη φορά από τα χείλη της υπουργού αρμόδιας για τα Δημοσιονομικά Αμελί ντε Μονσαλάν πριν αναλυθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ: «Η παραγωγικότητά μας είναι μειωμένη, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρωθυπουργικού γραφείου μόνο από την κατάργηση αυτών των δύο αργιών, το κράτος θα εξοικονομούσε 4,2 δις ευρώ. Η γαλλική Figaro μελέτησε την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών ανάλογα με τον αριθμό των επίσημων αργιών.
Από 9 έως 15 αργίες: Μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
Δεν έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι τον ίδιο αριθμό αργιών. Η Κύπρος κατέχει τα σκήπτρα και το ρεκόρ σε αργίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με 15 επίσημες αργίες.
Την ακολουθούν από κοντά η Κροατία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Μάλτα με 14. Η Γαλλία έχει εγγεγραμμένες 11 επίσημες αργίες στον Κώδικα Εργασίας της. Αυτό σημαίνει πως η Γαλλία τοποθετείται στην κατάταξη κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ίδια βαθμίδα με την Εσθονία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, χώρες που έχουν, επίσης, 11 ημέρες επίσημης αργίας. Μία ενδεχόμενη μείωση των αργιών της κατά 2 επιπλέον ημέρες, θα έφερνε την Γαλλία στο τέλος της κατάταξης, μαζί με την ομάδα των χωρών που έχουν τις λιγότερες αργίες στην Ευρώπη: Ολλανδία, Δανία και Γερμανία έχουν μόλις 9 ημέρες αργιών το χρόνο.
Οι πρωταθλητές αδειών μετ΄ αποδοχών στην Ευρώπη
Αναφορικά με τις άδειες μετ΄ αποδοχών, η κατάταξη αποκαλύπτει, επίσης, διαφορές που δεν είναι αμελητέες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στην κορυφή βρίσκονται η Ισπανία και η Μάλτα, χώρες οι οποίες απολαμβάνουν 44 ημέρες εκτός εργασίας: 30 ημέρες άδεια μετ΄ αποδοχών συν τις 14 ημέρες αργιών.
Οι Γάλλοι έχουν ένα σύνολο 36 ημερών εκτός εργασίας, 25 ημέρες άδεια μετ΄ αποδοχών και 11 επίσημες αργίες, γεγονός που την κατατάσσει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 34. Στην τελευταία θέση της κατάταξης η Ολλανδία η οποία έχει μόνο 29 ημέρες εκτός εργασίας, 20 άδεια μετ΄ αποδοχών και 9 αργίες. Χαμηλά στην κατάταξη τοποθετούνται και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ελλάδα οι οποίες με 30 έως 31 ημέρες εκτός εργασίας υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Επιμέλεια Βασιλική Κουκίου
