Παρέμβαση για την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την κατάθεση της Ετήσιας Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική.

Όπως επισημαίνει “η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό”.

Για κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος
λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προειδοποίησαν νωρίτερα κύκλοι από το περιβάλλον του κεντρικού τραπεζίτη μιλώντας στα Νέα. “Χρεοκοπία εντός του ευρώ δεν υπάρχει”, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.


Αμετάκλητη η συμμετοχή στην ευρωζώνη

Ο Ιβ Μερς μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, επανέλαβε πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και πως η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάση της Συνθήκης της ΕΕ.

“Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί”, σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξετάζουν την χρεοκοπία εντός ευρώ

Στο μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν στη Wall Street Journal πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Euro Working Group, συζητήθηκε το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας εντός του ευρώ.Τί ανέφερε η έκθεση της ΤτΕ

Στην έκθεση, η ΤτΕ τάσσεται υπέρ της άνευ όρων συμφωνίας με τους θεσμούς και παραθέτει σενάριο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση αρνητικής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.

Επισημαίνεται ότι “η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Αντίθετα, αν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν τελεσφορήσουν, τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανότατα από την ΕΕ“.

Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το σενάριο που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας, “μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό”.

“Όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ” προσθέτει.

Δυσοίωνες εξ άλλου είναι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επισείει τον κίνδυνο της επιστροφής στην ύφεση, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, της αβεβαιότητας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες του 2014 και εντεύθεν.

Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις για την άνοδο του ΑΕΠ το 2015 και επιτάχυνση της ανόδου το 2016 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Μάλιστα όπως επισημαίνεται η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα επισφαλείς .

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β’ τρίμηνο του 2015, με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης.

Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι “αν βελτιωθεί το κλίμα, η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά”.