Τελεσίγραφο Μέρκελ - Ολάντ: Συμφωνία πριν τη Σύνοδο

Τελεσίγραφο Μέρκελ - Ολάντ: Συμφωνία πριν τη Σύνοδο
Νέο τελεσίγραφο φέρεται πως έστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Συγκεκριμένα, διαμήνυσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οριστικοποιημένη συμφωνία με τους Θεσμούς πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. 

Οι δυο ηγέτες φέρονται να υπενθύμισαν στον Α. Τσίπρα ότι απαιτείται ένα "Staff Level Agreement" με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τη Σύνοδο.

Όπως του είπαν, η Σύνοδος δεν είναι για διαπραγματεύσεις -που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατες σε ένα forum με 19 εκπροσώπους- ενώ τον προέτρεψαν να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς.

Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η Σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, φέρεται να του είπε ο κ. Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση της ελληνικής αντιπρότασης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Αθήνα ζητά αμοιβαία επωφελή συμφωνία και επιθυμεί λύση του προβλήματος και όχι παράτασή του.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.


Στις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης


Διαβάστε: Μαξίμου: Θέλουμε οριστική και βιώσιμη λύση

Συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών

Παράλληλα, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανότητες συμφωνίας με τη χώρα μας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί παραγωγική μόνο αν υπάρξει κάποια πρόταση που μπορεί να συζητηθεί, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ωστόσο, σύγχυση επικρατεί για το αν έχουν φτάσει οι νέες ελληνικές προτάσεις. Όπως δηλώνει ένας εκ των διπλωματών στο Reuters, σε αυτό το στάδιο, η νέα ελληνική πρόταση "δεν είναι ακόμη διαθέσιμη".

Επιπλέον, ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε στο Bloomberg, δηλώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε από το Μιλάνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στείλει νέα πρόταση στους θεσμούς και στην ΕΕ.