Τηλεργασία: Η εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πως το 50% του εργατικού της δυναμικού θα εργάζεται από το σπίτι μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι κάτι που επιθυμεί και η εργοδοσία αλλά και πολλοί εργαζόμενοι, για εντελώς διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά.

Για τις επιχειρήσεις το όφελος είναι ευδιάκριτο και έχει να κάνει με τα οικονομικά τους συμφέροντα. Η τηλεργασία μαζί με την εκ περιτροπής εργασία που δυστυχώς θα επεκταθεί, εκτοπίζουν το εργατικό δίκαιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στον προηγούμενο αιώνα και το οποίο είναι ασύμφορο γι΄ αυτές.

Ήδη εταιρείες που μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη ζητώντας ούτως ή άλλως μία φορά το πενθήμερο να εργάζονται από το σπίτι τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της τεχνολογικής εταιρείας, μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικό όταν δουλεύει εξ αποστάσεως, επόμενο είναι να περνά στην τηλεργασία.

Μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών η Barclays έβαλε σε τηλεργασία το σύνολο των 70.000 εργαζομένων της, διαμηνύοντας ότι τα μεγάλα γραφεία της πόλης μάλλον είναι παρελθόν. Αλλά και η Twitter προσέφερε την επιλογή στο προσωπικό της να εργάζεται πλέον από το σπίτι σε μόνιμη βάση.

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι που προτιμούν αυτές οι μορφές απασχόλησης λένε ότι προσφέρουν καλύτερο ισοζύγιο ζωής-εργασίας σε εργαζομένους, όπως οι γονείς που επιθυμούν περισσότερο χρόνο για τα παιδιά τους ή φροντίζουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους, οι νέες μητέρες, οι φοιτητές.

Επίσης ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις, εξοικονομείται χρόνος, αλλά δίνονται και ευκαιρίες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αν η τηλεργασία συνοδευόταν από ένα εργατικό δίκαιο ικανό να προστατεύει την τηλεργασία, είναι κατανοητή αυτή η επιλογή που κρύβει πάρα πολλές παγίδες, ούτε είναι τόσο εύκολη μορφή εργασίας όσο φαντάζει και όσο ακούγεται.

Και κυρίως η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κερκόπορτα από όπου θα περάσουν άνετα η η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, τα ελαστικά ωράρια εργασίας και οι υπόλοιπες μορφές ευέλικτης εργασίας. Δηλαδή όλες  οι μείζονες μορφές απασχόλησης, σε μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών.

Επανερχόμενοι στον τεχνολογικός κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ, η FaceBook, θα ξεκινήσει εκστρατεία αναζήτησης νέων ταλέντων, η οποία θα έχει μεγάλο εύρος, διότι θα προσεγγίζει άτομα από κάθε γωνιά της χώρας, ενδεχομένως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω της απόφασης πρόκειται να ενισχυθεί η διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες σε περισσότερα μέρη του πλανήτη.

«Όταν περιορίζεις τις προσλήψεις σε λίγα άτομα που είτε ζουν σε μεγάλες πόλεις είτε είναι διατεθειμένα να μετακομίσουν σε αυτές, τότε μειώνεις τις ευκαιρίες για άλλους που ζουν σε διαφορετικές κοινωνίες, έχουν άλλο υπόβαθρο ή άλλη οπτική για τα πράγματα», εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook. Αυτή τη στιγμή, το 95% των εργαζομένων της Facebook εργάζεται υποχρεωτικά εξ αποστάσεως εξαιτίας της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις