Ωστόσο, η επιλογή της αύξησης του εσωτερικού δανεισμού που για φέτος φαίνεται να εκτοξεύεται στα 14 δισ. έναντι 8-9 που ήταν η αρχική οροφή στο σενάριο των εκδόσεων καθιστά ανέφικτη την πρόθεση του ΟΔΔΗΧ για δραστική μείωση των δανείων από έντοκα πολύ κάτω των 10 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εφ. Συν. η κυβέρνηση φέρεται να είναι σε ετοιμότητα για νέα έξοδο στις κεφαλαιαγορές προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, με μια συντονισμένη και άκρως προσεκτική προσπάθεια ο ΟΔΔΗΧ αποτείνεται σε γνωστούς συμβούλους- αναδόχους της έκδοσης προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των επενδυτών για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την Αθήνα να προχωρεί το προσεχές διάστημα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου προκειμένου να αντλήσει 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα εφόσον το επιτρέψουν τα επιτόκια.

Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται να ακολουθήσει άλλη μία έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ, πιθανότατα με έναν τίτλο 5ετούς διάρκειας ενώ από Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της πολιτικής του δανεισμού που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο στη βάση των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί και της εφαρμογής ενός νέου πακέτου ελαφρύνσεων μονίμου χαρακτήρα, ύψους 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προτάσεις που φέρονται να έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως φέρεται να κρατάει ως εφεδρείες:

  • Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από το 24 στο 23%.
  • Το κούρεμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα
  • Την περικοπή του τέλους επιτηδεύματος
  • Τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες

Εν τω μεταξύ τα κρατικά ταμεία θα έχουν ενισχυθεί με τα 748 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων μετά την έγκριση της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών. άλλα τόσα υπολογίζει να λάβει η χώρα μας τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου 2021 με την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Φυσικά ο ευρείας έκτασης εσωτερικός δανεισμός αποτελεί «νάρκη» για το χρέος αλλά η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ρευστότητα κάνοντας τα «στραβά μάτια» για το χρέος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις ανεβάζει το χρέος στο 196,4% του ΑΕΠ από 176,6% το 2019 για να υποχωρήσει το 2021 στο 183% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις