Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αποτυπώσει το κυβερνητικό σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί ως νομοσχέδιο το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020, ώστε να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και να ψηφιστεί μέχρι και το Σάββατο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μια σειρά από τομείς, προϊόντα και υπηρεσίες που άπτονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επανεκκινούν σταδιακά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, μαζί με τα «βαριά χαρτιά» του τουρισμού και της εστίασης.

Η κυβέρνηση, με φόντο τους φόβους για έκρηξη απολύσεων και εκτίναξη της ανεργίας, αποφάσισε να δώσει στους εργοδότες για σημαντικό χρονικό διάστημα «εργαλεία» μεγάλης ευελιξίας, ώστε να μειώνουν με χρήση του διευθυντικού τους δικαιώματος, δηλαδή μονομερώς, έως και 50% τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα, με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, νομοθετεί ευρύ πρόγραμμα επιδότησης της απώλειας των μισθών από το κράτος, ως «ανάχωμα» στην ελεύθερη πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο μηχανισμός καλύπτει το 60% και όχι το 100% των απωλειών που θα έχουν οι μισθωτοί λόγω μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση στους μισθούς για σημαντικό τμήμα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που θα ενταχθούν στο μέτρο. Η επιδότηση, δηλαδή, θα καλύπτει το 60% του μισού μισθού που θα χάνεται. Το αντίτιμο θα είναι η προστασία από την απόλυση, καθώς ο εργαζόμενος που θα μπαίνει στον μηχανισμό θα απαγορεύεται να απολυθεί. Επίσης, θα είναι πλήρως ασφαλισμένος, καθώς οι εισφορές του θα υπολογιστούν στον αρχικό μισθό. Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ξεκινάει, από την 1η Ιουνίου 2020, η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία, μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, παρ’ όλο που το μέτρο είχε ψηφιστεί πριν από την πανδημία του κορονοϊού, θεωρείται επίκαιρο και αναγκαίο στη συνολική προσπάθεια, που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τη θωράκιση και ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο παραθέτει πίνακες με παραδείγματα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις.

Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Σήμερα, πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Να θυμίσω ότι τόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του 2014, όσο και η νέα μείωση που επιχειρούμε από την 1η Ιουνίου, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιτάχθηκε, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, στις πολιτικές μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης, με συνέπεια να εκτινάξει τις ευέλικτες μορφές εργασίας κατά την πενταετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και εμείς, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το επόμενο χρονικό διάστημα, ως μία πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης».

Να σημειωθεί ότι στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων συζητούνται οι τελευταίες δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Με τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται από τη Βουλή κλείνει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων και μπαίνουν οι βάσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορονοϊού, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης, με την τήρηση αυστηρών κανόνων. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Την ίδια στιγμή, πάντως, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να μη λειτουργήσει από τις 25 έως και τις 31 Μαΐου, βάσει απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Τα ενοίκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο θα καλύψει μόλις 1 από τα 3 ευρώ του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Το υπόλοιπο 6ο% θα αποτελέσει καθαρή χασούρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ήδη το πώς θα αποζημιωθούν. Έτσι, το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων τους θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετά την 1η Ιουλίου.

Το ποσοστό της αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για όλους τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα μισθώματα με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων λόγω της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια έχει χάσει συνολικά 2.000 ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου το Δημόσιο θα υπολογίσει τη συνεισφορά του με συντελεστή 33%, δηλαδή θα του καλύψει 666 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει είναι 400 ευρώ, τα υπόλοιπα 266 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 1000 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορία 334 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν το συνολικό πραγματικό ποσό της απώλειας στο εισόδημά τους και να υποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις