Ύφεση από 6,5% έως 10% προβλέπει για την Ελλάδα το 2020 ο οίκος αξιολόγησης DBRS, παρουσιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Πέραν των γενικότερων εξελίξεων που σχετίζονται με την εξάπλωση του Covid-19 και την αντίδραση των πολιτών, το στοίχημα του τουρισμού θα είναι καθοριστικό για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Το μετριοπαθές σενάριο

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο του οίκου, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ύφεση 6,5% εφέτος, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει το 20%. Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 4% και υποχώρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 18%. Για το 2022, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 3,5% για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 17,5%.

Το αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο του DBRS, η ύφεση θα είναι ακόμη βαθύτερη και θα χρειασθεί να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Συγκεκριμένα, η ύφεση για την Ελλάδα θα φτάσει το 10% εφέτος, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 23%. Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη με ήπιο ρυθμό, μόλις 1,5% και ανεργία στο 21%, ενώ για το 2022, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4% και η ανεργία στο 18,5%.

Σε διεθνές επίπεδο, «το τελικό σχήμα της ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την αντίδραση της κοινής γνώμης. Η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο των αρχικών προσδοκιών, ενώ το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλή ύφεση», αναφέρει η DBRS στην έκθεσή της.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο, ο DBRS είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές από θετικές. Ο DBRS είχε αναγνωρίσει την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε την κατάσταση, έχοντας έως τώρα καταφέρει μια σοβαρή υγειονομική κρίση. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, όμως η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας. Εξαιτίας της ύφεσης, ο DBRS προέβλεπε και αύξηση του δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις