Την ώρα που η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχει εκτινάξει το ελληνικό χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί νέους στόχους με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 κι έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την απάντησή μας στην κρίση του κορονοϊού». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα.

«Αν λάβουμε υπόψη μας τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν βρίσκονται σε ισχύ οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020. Θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 κι έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την απάντησή μας στην κρίση του κορονοϊού», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, κατά την κορύφωση της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου το κάθε κράτος να έχει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 και στο 182,6% το 2021. Το 2019, το ελληνικό χρέος έκλεισε στο 176,6% του ΑΕΠ.

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,516 δισ. ευρώ στο τετράμηνο

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2020 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα αυτό παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ύψους 4,072 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,655 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,100 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,353 δισ. ευρώ ή 8,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 90 εκατ. ευρώ περίπου (60 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Μάρτιο 2020 και 30 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Απρίλιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,425 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,246 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις