Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN με τον Άκη Παυλόπουλο, «Καθολική απαγόρευση απολύσεων δεν υπάρχει πλέον» προσθέτοντας ότι «προστατευμένοι είναι μόνο όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οπως και κατά την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας, η πολυδιαφημισμένη  απαγόρευση των απολύσεων, δεν αφορούσε όλους τους εργαζόμενους, αλλά αποκλειστικά όσους οι επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονταν ήταν στους κωδικούς (ΚΑΔ) που είχαν ανασταλεί και είχαν μπει στο προγράμματα των 800 ευρώ του Μαρτίου – Απριλίου ή / και των 534 ευρώ του Μαΐου ενώ στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους δεν υπήρξε απαγόρευση.

Συντάξεις και επικουρικές

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί η νέα κύρια σύνταξη, που δρομολογείται για τον Σεπτέμβριο, καθώς και δύο μεγάλες επιστροφές αναδρομικών. Η επιστροφές στους δικαιούχους επικουρικής οκτώ μηνών από 1/10/19 και η επιστροφή αναδρομικών της νέας κύριας σύνταξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι για περίπου 12 μήνες.

Επιβεβαίωσε την μείωση δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας

Επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θα μειωθούν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, καθώς όσοι μπουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας. Δηλαδή εκτός από το ψαλίδισμα του μισθού, προσωρινού όπως λέγεται μέχρι να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα, θα δουν ανάλογη μείωση και στο δώρο χριστουγέννων. Αν και «Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός που ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι η τεχνική διαδικασία για την αναπλήρωση των μισθών σε ποσοστό 83,5-100% δεν έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλος Ιουνίου. Δυο σενάρια υπάρχουν για την καταβολή, το ένα είναι διαμέσου του εργοδότη και το δεύτερο απευθείας στον εργαζόμενο στο ποσοστό που αναλογεί στο κράτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις