Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πως «έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας», η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων «κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι και τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.451.765 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων που αναμένεται να δεχθεί φέτος το Taxis. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις.

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

  • Το 30,46% των φορολογουμένων έχουν λάβει ήδη τα σημειώματα της Εφορίας και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.028.845 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 619,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 602 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  • Το 56,12% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.377.207 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 1.895.255 είναι μηδενικά.
  • Για το 13,42% των φορολογουμένων ή 453.107 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 253 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 114,6 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν μεταβλήθηκαν όπως αρχικώς είχε αποφασισθεί. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις