Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου, το μεσημέρι, η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα μια συμφωνία, πήρε το λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη». Στη συνέχεια, παρενέβη στην τηλεδιάσκεψη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια απότομη πτώση της τάξης του 13%. Παράλληλα, τόνισε πως η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα μέτρα από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης το κλίμα θα αλλάξει άμεσα.

Δείτε το βίντεο από το 16:30 

Από την πλευρά της, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναταραχών στις αγορές. Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι «το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους – πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Την ώρα που οι 27 ηγέτες συνομιλούσαν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της έκανε λόγο για «μία πρόταση φιλόδοξη και ισορροπημένη» υπογραμμίζοντας ότι για «κοινή επιτυχία, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα».

Διαβάστε σχετικά:«Καμπανάκι» από Κυριάκο Μητσοτάκη – «Αν δεν αντιδράσουμε θα έχουμε άνοδο του λαϊκισμού»

Σασόλι: Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη

Σαφές μήνυμα προς τους επικριτές της πρότασης της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής.  Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια φιλόδοξη πρόταση από την Κομισιόν, που θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία από την οποία δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. «Όσο φιλόδοξη μπορεί να είναι, κατά την άποψή μας, γρατζουνίζει μόνο την επιφάνεια του τι πρέπει να γίνει. Δεν θα δεχτούμε καμία υποχώρηση από αυτήν την αρχική θέση, την οποία πρέπει να πάρουμε ως αφετηρία και να βελτιώσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα ωφελούν όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» τόνισε ο Σασόλι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το Κοινοβούλιο επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε κοινό χρέος που εκδίδεται πρέπει να αποπληρωθεί δίκαια, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο πράσινη και μελλοντική» τόνισε.