Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ που μιλούν στο ΑΜΠΕ, ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φθάνει στο 1 δισ. ευρώ. Η δανειακή σύμβαση με την Eurobank που θα χρηματοδοτήσει το έργο με κεφάλαια ύψους 400 εκ. ευρώ, υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ400 εκ. ευρώ – και από ίδια κεφάλαια της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection (200 εκ. ευρώ) που υλοποιεί το έργο. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι οι καταναλωτές επιβαρύνονται ήδη με ποσό της τάξης των 400 εκ. ευρώ το χρόνο μέσω του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης, οπότε επελέγη η αποφυγή της πρόσθετης επιβάρυνσης κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κόστος των διασυνδέσεων (αν συνυπολογισθεί και η “μικρή” διασύνδεση μέσω Χανίων που προβλέπεται να λειτουργήσει εφέτος, κόστους 350 εκ. ευρώ) θα αποσβεσθεί σε ορίζοντα τριετίας ή ακόμη μικρότερο διάστημα αν αφαιρεθεί η επιδότηση του ΕΣΠΑ, η οποία αφαιρείται από το ποσό που ανακτά ο ΑΔΜΗΕ μέσω των τιμολογίων μεταφοράς από τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ληφθεί προέγκριση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ενώ η πλήρης διαδικασία ένταξης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς τόνισε κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ότι “το κόστος είναι χαμηλό, με σημαντικό πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή και η σύμβαση επιτρέπει στην ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει το έργο μαζί με το ταμείο του ΕΣΠΑ ώστε το κόστος χρηματοδότησης να είναι ακόμη χαμηλότερο προς όφελος του καταναλωτή”.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε πως “με το δάνειο των 400 εκ. ευρώ, διασφαλίζεται πλήρως η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη, ένα έργο εθνικής σημασίας και προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις διασφαλίζουμε μια πιο πράσινη, πιο οικονομική και ασφαλή ηλεκτροδότηση για τα νησιά μας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το έργο

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Βαρδάκης, είχε δηλώσει πως η αρχή του έργου έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2018 με την υπογραφή της ενεργειακής σύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου από τον Γιώργο Σταθάκη. “Οι αρχικές σκέψεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, ανάγονται στη δεκαετία του ’70, με την πρώτη μελέτη να διενεργείται το 1968, να κρίνει απαγορευτικό το κόστος της υλοποίησης του έργου. Ακολούθησαν και άλλες μελέτες το 1981, οι οποίες καθόρισαν τη διετία ’94-’95, ως τον χρονικό ορίζοντα σύνδεσης του Νησιού με το κεντρικό σύστημα. Ωστόσο, τα σχέδια ανατράπηκαν, τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν με νεότερες μελέτες αναθεωρήθηκε πολύ το κόστος υλοποίησης” δήλωσε. Πρόσθεσε πως “το 2006 με νεότερη μελέτη του Πολυτεχνείου, μετά από ανάθεση της Ρ.Α.Ε., προτάθηκαν τέσσερα σενάρια ηλεκτρικής διασύνδεσης”.  “Παρά το γεγονός ότι εκπονήθηκε και από τη ΔΕΗ η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μελέτης του ΕΜΠ, φτάσαμε το 2018, ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) να αναθέσει τον έλεγχο του έργου και προφανώς την εκτέλεση του, στον ΑΔΜΗΕ”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις