Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων μελετά το υπουργείο Εργασίας και όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής». Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους».

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θετική η απόφαση του ΣτΕ για όσους προσέφυγαν [vid]

Θετική η απόφαση του ΣτΕ για όσους προσέφυγαν

Εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιδικάζει αναδρομικά έντεκα μηνών στους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Στο υπουργείο υπολογίζουν πόσο θα είναι το κόστος των αναδρομικών για τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει και τελικά δικαίωσε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλάνε για κάτω από 500 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει, δεν χάνουν το δικαίωμα προσφυγής, αλλά θα πρέπει είτε να υπάρξει νέα απόφαση του ΣτΕ είτε το υπουργείο να προβεί σε πολιτική απόφαση ώστε να τους συμπεριλάβει όλους. Αν επιλέξει η κυβέρνηση να τους ικανοποιήσει όλους, με πολιτική παρέμβαση πάντα που θα διευρύνει τους δικαιούχους, το κόστος ανεβαίνει στα 3,94 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την εφάπαξ καταβολή και μένει να αποφασιστεί από το υπουργείο οικονομικών ο τρόπος και οι δόσεις καταβολής των αναδρομικών σε βάθος χρόνου.

Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα πρέπει να τους πιστωθούν αναδρομικά είναι από 700 ευρώ έως 7.000 ευρώ αναλόγως την περίπτωση και αφορά εκείνους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για το επίμαχο 11μηνο, δηλαδή από τον Ιουνίου του 2015 μέχρι και τον Μαΐου του 2016, κατά το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, γιατί δεν υπήρχε εκείνη το νομοθετικό πλαίσιο. Για όσους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση που να συμπεριλαμβάνει και αυτούς που να επιβάλλει την επιστροφή των αναδρομικών, αν και δεν έχουν χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης τους στο μέλλον σε περίπτωση που θέλουν να προσφύγουν κι αυτοί εκ νέου.

Το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά καθώς ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε συνταγματικός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματικές.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά μπορεί να δοθούν σε τέτοιο χρονικό βάθος που να φτάσει ακόμη και τους 72 μήνες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις