Επιδότηση στεγαστικών δανείων υπόσχεται το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής τη νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των “πράσινων” δανειοληπτών.

Ο υπουργός ανέφερε: «Για πρώτη φορά το κράτος έρχεται και στέκεται δίπλα στους πολίτες ακόμα και σε όσους είναι συνεπείς, αλλά πλήττονται από το κορονοϊό». Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τέλος Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου με την χρήση κωδικών taxis. Η νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα-γέφυρα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων αναμένεται την παραμένει στην Βουλή.

«Ανακοινώνω σήμερα ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην 1η κατοικία. Εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα μείωση σημαντική στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο Συν-εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο».

Οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) δανειολήπτες με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (ως τέτοια θεωρούνται τα δάνεια που δεν έχουν καθυστέρηση 90 ημερών και άνω),

β) δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα και

γ) δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Σημείωσε ότι για κάθε κατηγορία θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα σε ότι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα, το ανεξόφλητο δανείου, ενώ διαφορετικό θα είναι και το ύψος της επιδότησης.

Η κρατική επιδότηση θα ισχύει για 9 μήνες αλλά δεν θα αφορά αδιακρίτως όλους τους κορονοϊόπληκτους. Θα ισχύσουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα κλπ), που θα αντλούνται αυτομάτως για να κριθεί η επιλεξιμότητα του πληττόμενου δανειολήπτη (με βάση και την πτώση του τζίρου τους). Τα ποσοστά επιδότησης θα φτάνουν στο 90% για τους συνεπείς “πράσινους” δανειολήπτες. Θα διατηρούνται για 3 μήνες, αλλά τον 4ο και τον 7ο μήνα θα μειώνονται σε 80% και 70% αντίστοιχα. Αισθητά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης (80% – 60% – 50% ενδεχομένως) θα ισχύσουν για όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση ή στον Τειρεσία.

Η επιδότηση της δόσης θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και οι “πληρωμές” θα ξεκινήσουν από Οκτώβριο -καθώς έως 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν αναστολές πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό- ενώ θα διαρκούν έως τον Ιούνιο 2021.

Ποια είναι τα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80%το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 300.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 300.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 57000, οι καταθέσεις έως 40.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 6000.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70%το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 οι καταθέσεις έως 25.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 5000.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50%το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 οι καταθέσεις έως 15.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις