Για αναδρομικά ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η είδηση προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν απόρροια της απόφασης του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους. Έτσι, οι συνταξιούχοι πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν να υπολογίζουν πόσα χρήματα θα τους επιστραφούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που έρχονταν σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας διέψευσαν τις ελπίδες τους.

Όπως έγινε γνωστό η επιστροφή των χρημάτων αποτελεί μόνο τις κύριες και όχι τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα που «κόπηκαν» το επίμαχο διάστημα. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να δώσει όλο το ποσό θα έπρεπε να καταβάλει συνολικά 3,9 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα αντιστοιχούσαν στα χαμένα δώρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά σε όλες τις κύριες συντάξεις, ενώ θα δοθούν εφάπαξ και εντός του 2020. Με τον περιορισμό των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, ο κύκλος των δικαιούχων περιορίζεται σε περίπου 1-1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Σημειώνεται, δε, πως τα 1,4 δισ. ευρώ είναι το ποσό των αναδρομικών χωρίς να συνυπολογιστούν οι κρατήσεις, έτσι το «καθαρό» ποσό που θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 1,250 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα αναδρομικά θα ξεκινούν από 550 ευρώ και θα φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε τους συνταξιούχους στις 14 Ιουλίου του 2020. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι αφορούν το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάϊο του 2016, κατά το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, γιατί δεν υπήρχε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο.

Για όσους συνταξιούχους δεν προσέφυγαν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση. Σχετικά με το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά το Μάιο του 2016 δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης αναδρομικών καθώς ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε συνταγματικός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματικές.

Η απόφαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του ΣτΕ, θα δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020. Σημειώνεται ότι συνολικό κόστος υπολογίζεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε: «Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους.

»Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ».

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι “κουρεύει” τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου», δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η απόδοση των αναδρομικών δεν είναι «πολιτική επιλογή» αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και για τις πρωθυπουργικές συστάσεις προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντισυνταγματικώς θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κυρίες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη όπως επίσης και το πλάνο που προτίθεται να καταθέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου στην ΕΕ για να πάρει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή αφού η διάρκεια ζωής του πλάνου υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ.