Μεγαλύτερου προϋπολογισμού προγράμματα αναμένονται σε ετήσια βάση ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Θα κάνουμε άλμα ποσοτικό από πλευράς χρηματοδότησης, έχουμε παραπάνω πόρους λόγω και του Ταμείου Ανάπτυξης, είναι στον πυρήνα του Ταμείου να ενισχύεται η οικονομία προστατεύοντας το περιβάλλον» σημείωσε.

Σχετικά με το ΕξοικονομώΑυτονομώ δήλωσε ότι οι πόροι του ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, αλλά αποτελεί «πρόλογο», καθώς θα ακολουθήσουν αρκετά αλλά προγράμματα και από τον Ταμείο κι από το ΕΣΠΑ κάθε χρόνο: «Επομένως το Εξοικονομώ θα φαίνεται πολύ μικρό από δω και πέρα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης από τα προγράμματα εξοικονόμησης έχουν ωφεληθεί 130.000 δικαιούχοι από το 2010 έως σήμερα, ενώ στο εξής στόχος είναι να καλύπτονται 60.000 δικαιούχοι κάθε χρόνο: «Ο προϋπολογισμός που καλύπτουμε πάει μέχρι τις 50.000 ευρώ και η ένταση των ενισχύσεων είναι πολύ μεγαλύτερη για τη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία φτάνει μέχρι 85% της δαπάνης, ενώ σε λιγνιτικές περιοχές φθάνει μέχρι το 95%. Πέραν αυτών υπάρχει και 10% μπόνους για πολύ υψηλότερου επιπέδου ενεργειακή αναβάθμιση. Καλύπτουμε και τα έξυπνα σπίτια συσκευές με αισθητήρες όχι μόνο μόνωση” διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Στο 85% φτάνει το ύψος της επιδότησης των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και τα 50.000 ευρώ ανά σπίτι, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το πρόγραμμα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το οποίο θα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται σταδιακά ανά περιφέρεια από τις 2 Νοεμβρίου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες με απλοποιημένο σύστημα καθώς και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου που θα ενταχθούν στη συνέχεια.

Οι καινοτομίες του νέου προγράμματος αφορούν τις ενέργειες αυτονόμησης των κτιρίων με συστήματα ανεξάρτητων πηγών ενέργειας αλλά και αποθήκευση ενέργειας. «Το πρόγραμμα στοχεύει και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν -μεταξύ άλλων- την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (π.χ. με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), και την εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων διαχείρισης ενέργειας», ανέφερε.

Παράλληλα, αλλάζει και το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος καθώς η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις