Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητεί την παράταση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών. Πρόκειται για τη διαδικασία βάσει της οποίας είναι δυνατή η εξαίρεση εκτάσεων, αφότου οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν στοιχεία, όπως διοικητικές πράξεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων εκπνέει σταδιακά από τις 20 έως τις 28 Αυγούστου, η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για «μηνιαία ασφυκτική προθεσμία», της οποίας την παράταση θεωρεί απαραίτητη.

Κι αυτό, όπως αναφέρει, καθώς η προθεσμία λήγει εντός των θερινών διακοπών, με κλειστά τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και με αδύνατη την εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού-τοπογράφου-δασολόγου, που θα υποβάλει την αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά της.

Έως 30 Σεπτεμβρίου

«Επειδή είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθεί, σας παρακαλούμε με απόφασή σας να παρατείνετε ενιαία όλες αυτές τις προθεσμίες έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι αρμόδιοι τεχνικοί να γνωρίζουν πότε θα λήξει η προθεσμία αυτή», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει ότι θα γίνει εκ νέου η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών, με σκοπό να συμπεριληφθούν όλα τα κακώς κείμενα που άφηναν μέχρι πρότινος μετέωρους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, γίνεται αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως «δασικές», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, έως τώρα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί.

Οι δασικοί χάρτες σύμφωνα με την Υ.Α. θα αναμορφώνονται, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης και αν βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις.

Τι πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες όταν υπάρχει κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια σε έκταση που φαίνεται δασική

Α) Για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν προ του έτους 1975:

– Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι το υπόψη κτίσμα ή τμήμα αυτού έχει κατασκευαστεί κατ’ εφαρμογή άδειας που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.

– Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

Β) Για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από τις 25-11-2011:

– Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι η υπόψη άδεια δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει υλοποιηθεί.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της εν λόγω οικοδομικής άδειας, βάσει του τοπογραφικού διαγράμματος που τη συνοδεύει.

– Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας κάλεσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας να υποβάλουν σε διάστημα ενός μήνα τα δικαιολογητικά με τα οποία τα εκτός σχεδίου ακίνητά τους εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας λόγω κρατικών διοικητικών πράξεων.

Ανακοινώσεις-προσκλήσεις προς ενδιαφερομένους για την προσκόμιση ατομικών διοικητικών προσκλήσεων έχουν υποβάλει οι Διευθύνσεις Δασών Πρέβεζας, Πέλλας, Ημαθίας, Λευκάδας, Εβρου, Θεσσαλονίκης, Κορίνθου, Φωκίδας, Λακωνίας, Ευρυτανίας, Εύβοιας, Γρεβενών, Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Σάμου, Φλώρινας, Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας, Χίου, Καβάλας, Δράμας, Αρτας, Κυκλάδων, Πειραιά, Ξάνθης, Πιερίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Κοζάνης, Ανατολικής Αττικής, Θεσπρωτίας, Σερρών, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Αργολίδας, Καρδίτσας, Χανίων, Βοιωτίας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Αχαΐας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις